Miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Признаци, че котката умира

Признаци, че котката умира

Умираща котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Никога не е лесно да се сблъскате с реалността, че най-вероятно ще надживеем нашите домашни любимци. Котките, отглеждани в домашни условия, могат да живеят от 12 до 20-годишна възраст (а понякога и по-дълго), така че не е чудно, че за собствениците им те не са само домашни любимци, а членове на семейството.

Няма как да не преживеете тежко раздялата с домашния си любимец. Има обаче няколко признака, за които можете да следите, за да сте подготвени, когато дойде тежкият момент. Ето кои са симптомите, че котката умира.

На първо място, това е загубата на апетит при котките. Тя е характерен симптом за всички животни, които страдат от някакво заболяване. Тялото на животното знае, че е необходима допълнително работа, за да се обработи всяка храна или напитка, а понякога котката просто е твърде болна или уморена, за да изразходва допълнителната енергия.

Ако отглеждате болна котка, дори и да не го осъзнаете, тя вероятно ще стане много слаба, тъй като тялото се опитва да се пребори с всичко, което го боли. Може да забележите слабост, особено в задните крака на котката си или че спи повече от обикновено.

По-ниска телесна температура също може да е признак, че котката умира. Тя обикновено пада в последните ѝ дни. С наближаването на смъртта на котката общата телесна температура на котката и особено температурата на ушите и лапите ще става все по-ниска.

Котките прекарват много време и енергия, като се грижат за себе си – чистотата на котешката козина и лапите си. Ако забележите, че любимецът пренебрегва тези си навици, това може да означава, че няма енергия.

Умиращите котки могат да започнат да изглеждат занемарени и дори да развият специфична миризма. Тя обикновено се дължи на токсините, които се натрупват в организма в резултат на заболяване.

Котките се крият в последните си дни. Известно е, че обикновено правят това, когато са тежко болни. Инстинктивно знаят, че в дивата природа болното животно е мишена. Вероятно се опитват да се защитят, като се крият от всяка заплаха, която може да се възползва от тях в компрометираното им състояние.

Някои котки не се крият, а всъщност правят обратното, когато са в края на живота си. Те се прилепват към човешките си (и животински) спътници и могат да изглеждат по-любящи от обикновено.

От другата страна, някои котки напълно се оттеглят от света в последните си мигове, като биват незаинтересовани от всички и всичко. Те не стават агресивни, но избягват всичко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest