Miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Как да се грижим за водна костенурка?

Как да се грижим за водна костенурка?

ХрисиХриси
Новак
5612
Водната костенурка има нужда от аквариум.

Костенурките могат да бъдат най-очарователните и мили домашни любимци. Един шепа живот в ръката ти, която може да те накара да започнеш деня с усмивка. Костенурката не е като куче, декоративно зайче, таралеж или котка, но също иска внимание и носи радост. Стига да сте готови да я вземете под крилото си, разбира се. Има сухоземни и водни костенурки, и в следващите редове ще поговорим за тези, които обичат водата.

Водна костенурка може да си вземете от зоомагазин. Продават се почти във всеки и могат да бъдат прекрасни домашни любимци за деца. Гледат се лесно, не са капризни, но изискват внимание и подготовка, докато свикнете с тях. Как да се грижим за водна костенурка?

Най-напред, когато си купите аквариум, трябва да го снабдите с подходящото оборудване. За отглеждането на водна костенурка са необходими: термометър, термостат, нагревател, външен филтър, който трябва да се почиства редовно.

Трябва ви още и лампа, която да осветява аквариума, както и източник на топлина, който също може да е лампа. Водата в аквариума трябва да е с ниво, което позволява костенурката да показва главата си над нея, щом се подпре на задните си крака. Добра идея е да сложите нещо, което да играе ролята на нейно скривалище.

Винаги проверявайте температурата на водата, тя трябва да варира от 23 до 28 градуса. Що се отнася до лампата, тя трябва да е включена по 14 часа на ден. Опитайте да почистване остатъците след хранене на костенурката. Храненето на водна костенурка, която е възрастна, се прави по 2-3 пъти на седмица, а бебета ядат веднъж на ден.

Храната на водните костенурки се състои предимно от: охлюви, земни червеи, рибни вътрешности. Може да разнообразите с насекоми – летящи насекоми, щурци, молци и бели червеи, пелетирани храни, пилешко и телешко месо. Възрастните костенурки се нуждаят от повече листни зеленчуци – маруля, зеле, водна леща или други водни растения. Допитайте се до ветеринар за витамините, които да давате.

Аквариумът трябва да се почиства на всеки 2 седмици или по-често, ако се натрупа мръсотия. Измива се със сапун и вода, след което се прилага 10% разтвор от белина за дезинфекция. Измива се много добре с вода и отново се подготвя за посрещне своя обитател.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest