Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Диария при котките – причини и лечение

Диария при котките – причини и лечение

болна котка с диария

От най-често срещаните здравословни проблеми при котките са стомашно-чревните нарушения и диарията при котките. В зависимост от начина на живот на любимеца ви, вие може или не може да сте наясно с подробностите на неговите навици за баня. Освен това котките са много предпазливи по отношение на хигиената си и посещенията на котешката тоалетна, така че признаците на диария при котката могат да бъдат пропуснати, особено в ранните етапи. Поради тази причина рутинните ветеринарни посещения са важни.

Няколко са основните причини, които водят до диария при котките. На първо място, може да са паразити. Микроорганизмите могат да раздразнят стомашно-чревния тракт на котката, като причиняват всички видове диария. Най-често това се случва при по-младите котки.

Друга причина за това неразположение при любимците е инфекцията.

Промяната в хранителния режим също може да доведе до диария. Котките са по-внимателни за това, което ядат, от кучетата, но понякога ядат неподходящи неща. Дори целенасочена промяна в диетата от една храна на друга може да предизвика диария при котката.

Точно както при хората, стресът, тревожността, възбудата могат да доведат до нарушаване на работата на стомашно-чревния тракт на любимците ви, особено до дразнене на червата или колит.

Както при хората, така и при котките възпалителни нарушения могат да доведат до диария.

котка с диария при ветеринар

Метаболитните заболявания са друга причина за този стомашен проблем. От разстройства на панкреаса или черния дроб до тиреоиден дисбаланс, има много проблеми, които нарушават подвижността или чревната флора на животните и водят до диария.

Някои антибиотици и други медикаменти, предписани на вашия любимец, също могат до доведат до състоянието. В тези ситуации се свържете с лекаря, който ги е предписал, и му съобщете за страничните ефекти, които причиняват, с молба за нови.

При всички случаи на диария е хубаво да се свържете с вашия ветеринарен лекар, въпреки че често котешкият организъм се справя сам със състоянието. Вие познавате вашата котка, така че при видима промяна на състоянието ѝ вземете мерки.

Симптомите, които трябва да ви притесняват, са загуба на апетит, летаргия или депресия, видима болка или дискомфорт в областта на корема, кръв в изпражненията, повръщане. Също така при диария (особено при малки котки), която продължава повече от четири дни, не са бавете, а се свържете с лекар.

Лечението на стомашното заболяване е с някои видове лекарства, които възстановят чревната флора и нормалното движение на котешките черва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest