Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»С какви животни могат да съжителстват морските свинчета?

С какви животни могат да съжителстват морските свинчета?

Морско свинче с други животни

Морските свинчета са симпатични животини и затова хората често ги избират за домашни любимци. Те се отглеждат сравнително лесно, подходящи са, защото не предизвикват алергии у хората и са забавни за наблюдаване.

Хората, които взимат такава животинка у дома, знаят, че морското свинче е социално животно, живее в група и когато е отглеждано само в жилището на собственика, то е самотно.

Решение е да му се вземе другарче. Възниква обаче въпросът с какви животни могат да съжителстват морските свинчета? А с какво животно не бива да събираме своя домашен любимец? Вижте отговорите на тези питания в долните редове.

Неподходящи животни за съжителство с морско свинче

Влечуги

Влечугите са опасни съквартиранти за морското свинче. Те носят в чревния си тракт бактерии на салмонелоза, с които могат да се заразят морските свинчета. Освен това дребните бозайници са плячка за влечугите и затова съжителството им е неподходящо.

Котка и морско свинче

Котка

Не е удачно да се събират двата вида в един дом. Морското свинче е плячка за котката и не е изключено тя да го нарани или дори да го убие. Само ако бъдат отглеждани от най-ранна възраст заедно, може да се научат да съжителстват без проблеми.

Хамстер и морско свинче

Хамстерите са от типа единак и не могат да бъдат приучени успешно да съжителстват с други животни. Ако предприемат агресивни действия срещу морското свинче, то няма защитни механизми, които да използва. Затова не е добра идея тези домашни любимци да бъдат отглеждани заедно с гризачи. Едно евентуално съжителство с морски свинчета с хамстери може да завърши фатално.

Птици

Птиците също не са подходящи за съжителство с морски свинчета. Те ядат храна за морски свинчета, а папагалите кълват ушичките им. Птиците могат да проявят ревност към беззащитните малки бозайници и да ги нападат. Не е добре двата вида да съжителстват.

Подходящи животни за съжителство с морско свинче

Морско свинче

Морски свинчета

Най-подходящо е морското свинче да се отглежда с животно от неговия вид, тоест с друго морско свинче. Хората, които развъждат този биологичен вид, съветват да се избира приятелче от същия пол. Две мъжки морски свинчета ще съжителстват най-добре. Добре е новото попълнение да е по-малко от вече наличния домашен любимец. Така по-лесно ще решат въпроса с йерархията и вероятността да се бият е малка. Достатъчно е да се спази правилото за необходима карантина преди събирането на двете животни, за да се избегнат евентуални зарази.

Заек и морско свинче

Съжителството на морски свинчета със зайци е лесно. Гушкат се и зайчето се грижи за по-малкия си приятел. Подходящо е зайчето да е кастрирано мъжко, защото женското ще иска да завладее територията и може да изтласка морското свинче в ъгъла, без достатъчно жизнено пространство.

Куче и морско свинче

Кучетата са интелигентни животни и лесно ще разберат, ако от тях се изисква да приемат морското свинче като още един от членовете на семейството. Най-удачният вариант е ако са отглеждани заедно от самото начало.

Ако решите да си вземете още едно морско свинче, разгледайте тези обяви за морски свинчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest