Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как да изчистим котката от бълхи

Как да изчистим котката от бълхи

малко коте с бълхи

Котка, която се чеше, дъвче кожата си или изглежда неспокойна, най-вероятно има бълхи. Можете да облекчите сърбежа ѝ и да я предпазите, като знаете как да забележите и унищожите бълхите при котката и в дома ви.

Преди да похарчите пари за препарати против бълхи, първо разберете дали със сигурност малките кръвосмучещи вредители са се заселили в козината на любимеца ви.

Внимателно, като ползвате два пръста, прегледайте козината на котката, като следите за някакво движение. Ако забележите малки черни буболечки да подскачат сред космите, това означава, че е време да се захванете с борбата с вредителите.

Разрешете козината на любимеца си с метален гребен с фини зъби от главата до опашката няколко пъти на ден. Това ще премахне възрастните бълхи и техните яйца и ще облекчи сърбежа. След всяко сресване потапяйте гребена в смес от вода и течен перилен препарат, за да убиете бълхите.

След това хубаво изкъпете котката, колкото и да му е неприятно. Можете да използвате шампоан против бълхи или обикновен. Това ще удави последните останали бълхи и ще отърве котката от неприятните усещания по кожата ѝ.

В аптеките предлагат и различни препарати против бълхи. Най-разпространените от тях са пудрите, шампоаните и дългодействащи капки против гадините. Посъветвайте се с вашия ветеринар кое е най-подходящото и ефективно средство срещу вредителите.

котка с бълхи се чеше

При пудрите и шампоаните трябва да внимавате за дозировката, за да не навредите на котката. Капките се значително по-ефективни, те служат за дълготрайна защита. Проблемът е, че бълхите привикват с тях и често те престават да бъдат ефективни.

Все пак веднъж отървали се от бълхите по котката, трябва да предприемете мерки те да не се появят отново в дома ви и по кожата на котката ви.

Цялостното почистване на дома може да ви помогне да решите проблема. Пускайте прахосмукачката всеки ден, особено през лятото. Почистете килимите, меките мебели, пукнатините в пода, за да засмучете всички яйца, преди те да могат да се излюпят. Така ще се отървете и от живите бълхи. Просто не забравяйте да изхвърлите торбичката от прахосмукачката или да измиете кутията с топла сапунена вода, когато приключите.

Мийте пода поне веднъж седмично в следващите три седмици, ако котката ви е имала бълхи. Вземете всички одеяла, покривки и тъкани, които вашият домашен любимец е докоснал, и ги хвърлете направо в пералнята. Използвайте гореща вода, така че никакви буболечки да не оцелеят след прането.

Попитайте вашия ветеринар за средства за дългосрочна защита на котката от бълхи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest