miau.bg»Статии»Рибки»Болести при Рибките»Аклиматизиране на новата рибка

Аклиматизиране на новата рибка

Аклиматизиране на нова рибка

От изпълнения с багри аквариум вкъщи ви делят няколко важни стъпки – освен инсталирането на самия аквариум трябва да обърнете внимание и на реда, в който ще добавяте желаните рибки. Това се отнася особено за тези, които планират да отглеждат много и различни видове рибки заедно.

Общото правило е да добавяте очаквано агресивние видове първи, за да им позволите да завземат територията си. Освен реда на включване, помислете и за начина, по който представяте рибката в аквариума – аклиматизацията на нова рибка в аквариума е есенциална за доброто здраве на водния обитател.

Повечето нови акваристи правят стандартната грешка веднага след закупуването на рибката от зоомагазина да я цопнат от торбичката директно в аквариума – след което следват изумление и почуда защо въпросната се е споминала часове по-късно.

Чисто и просто шансът условията в аквариума на зоомагазина и този вкъщи да са еднакви е минимален, а промяната в средата донася шок и евентуално смърт. Бавното аклиматизиране на рибката към температурата и концентрацията на определени вещества в новото местообитание ще спаси живота на новото животинче.

Как точно се случва процеса на аклиматизация? Три са основните техники – метода на плуващата торбичка, метода на кофата и капковия метод. Първата е такава, каквато и звучи – оставете торбичката с новата рибка да плува на повърхността на аквариума за определено време, като сипвате на порции малко от вашата вода в торбичката. Вторият метод се различава от първия само по мястото – аклиматизацията се извършва в кофа със своевременно добавяне на вода от новия аквариум към старата.

Рибки в аквариум

Капковият метод е най-бавен, но и най-сигурен, що се отнася до оптимална аклиматизация на рибката. Започнете с плуващата торбичка за 15 минути, докато температурите на двете среди се уравновесят. Преминете към метода на кофата, като вместо директно добавяне на вода от аквариума се доверете на специална капкова система, осигуряваща приток на аквариумно съдържание със скорост 2-4 капки в секунда в кофата.

Когато количеството вода в кофата биде удвоено, изпразнете наполовина и започнете капковия процес отново – при достигане на същото количество би трябвало вашата рибка да е аклиматизирана. Пренесете с кепче животинката към новото ѝ местообитание – вашия аквариум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest