Miau.bg»Статии»Рептили»Игуани»От каква лампа се нуждае терариумът?

От каква лампа се нуждае терариумът?

Добре е в терариума ви да има лампа

Нека започнем с кратка информация относно влечугите и оползотворяването на светлината. Всички представители на класа разчитат изключително на слънчевата светлина в дивите си местообитания, бидейки източник на пряка или косвена топлина. Те са студенокръвни животни и, за разлика от бозайниците, имат нужда да се стоплят отвън-навътре, а обратното им е непосилно.

Поради тази причина най-честите срещи с влечуги са на каменисти, добре изложени на слънце места, където гущери и змии се излежават на припек. Повишаването на телесната им температура по този начин спомага храносмилането и цялостния метаболизъм.

Костенурките и гущерите улавят УВ лъчите и ги използват за продукцията на витамин D в тялото си – есенциален витамин, що се отнася до абсорбцията на калций. Без УВ лъчи те не ще са способни да включат калция във вътрешния си кръг на вещества и ще развият метаболитни костни заболявания.

Избирането на правилния източник на светлина може да се окаже трудоемък процес. За начало, добре е да разграничим два типа продукти – от една страна имаме лампите за змии, от друга – тези за гущери и костенурки.

Притежателите на змии не бива да се притесняват особено за лампите в терариума – тези животни спокойно могат да се радват на живота дори бидейки близо до естествената светлина, идваща от прозореца, както и под лъчите на най-обикновена стайна лампа.

Основното, което трябва да знаете е, че присъствието на източник на УВ лъчи не е есенциално за оцеляването на вида. Специалистите препоръчват поставянето на обикновена флуоресцентна лампа в горната страна на терариума, свързана с таймер, така че да е активна около 10 часа на ден. По този начин ще се осигури оптимален фотопериод.

Занимаващите се с гущери или костенурки трябва да концентрират усилията си при избиране на лампа за терариума, тъй като тези животни изключително зависят от присъствието на високи нива УВ-лъчи в местообитанието си.

Лампата в терариума ще осигури на питомеца ви комфорт

Така например, тропическите гущери (игуани, хамелеони) трябва да получават УВ облъчване от 13 до 30 микровата на квадратен сантиметър от 10 до 12 часа на ден. Пустинните гущери пък (брадат гущер и др.) се радват дори на още повече количество облъчване.

Доброто оборудване на терариума е равносилно важно както за домашния любимец, така и за неговия собственик – в крайна сметка защо ще притежаваме екзотичния вид, ако не можем да му се насладим и наблюдаваме? Флуоресцентните и УВ лампите добавят на домашната атмосфера уют и екзотична мистика.

На пазара можете да закупите специални нощни лампи, пропускащи съвсем мъждива червена светлина, комфортна както за животното, така и за вас. Те освен това изпускат топлина, така че вършат двойна работа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest