Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да научим котката да идва при нас?

Как да научим котката да идва при нас?

Как да научим котката да идва при нас?

Котките са независими същества, чиито действия се контролират само и единствено от самите тях. Идеята да пристигнат при вашето писи-писи, мац-мац или повика на името им, звучи прекрасно, но на практика не работи при доста голям брой от индивидите. Цялостната ви цел е повикът на вашия глас да е също толкова привлекателен за животното, колкото звука на купичката за храна.

Ключът към научаване на котката да идва, е да се изгради положителна асоциация - последователната комбинация от коте, писи-писи или мац-мац (спрямо предпочитанията и вътрешния усет на човека), съчетани с хубава награда.

И вероятно ще срещнете успех. Има няколко начина да научите котката да пристига при повикване – за начало, замислете се какво я кара да се насочва към вас, и обвържете това действие с избраната реплика.

Какво мотивира вашата котка

Сред общите мотиватори, действащи на почти всяко пухкаво четириного, са шумолене на торбичка за хранителни продукти, отваряне на консерва с котешка храна, звънтене на купичката за храна, отваряне на хладилника. Непрекъснато търсете стимулите, които ще накарат вашето коте да тича към вас.

Вече запознати с желания стимул, стартирайте обвързването му с вербалното ела. Викането на котката е изключително удобен инструмент, тъй като може да бъде използван дори когато животното не е в полезрението ви. С достатъчно репетиране може би ще постигнете желаното тупкане на лапички, или поне някаква реакция.

Да научим котката да идва

Първата стъпка е да създадем връзка между новата словесна дъга и съществуващия стимул. Така например усещайки пристигането на котката при звука от отварящата се консерва, изстреляйте репликата по избор, и сипването на съдържанието ще бъде възприето като награда. С повторение котката ви ще научи да идва сама дори без присъствието на стимул 1, а само на речта, защото изграденият рефлекс ѝ е подсказал, че със сигурност ще получи нещо хубаво – котешко лакомство или чесане на ушите.

След изграждане на условния рефлекс, може да изпитате способностите на животното – повиквайте го от всички части на дома ви. Започнете бавно от най-успешния район – кухнята, и се премествайте към по-непознати и непривлекателни за котето зони. Включете репликата по време на игра, непосредствено преди да хвърлите любимите котешки играчки.

Уверете се, че се държите добре

Научете котката си да пристига при повикване

Имайте предвид, че освен положителни асоциации, котката може да се научи и да избягва поведение, което ѝ причинява нещо неприятно. Например, ако котката ви не иска да бъде държана или докосвана, реагирането на нейното поведение с насилствено докосване или държане ще доведе до загуба на доверието във вас – съответно и унищожаване на създадения прогрес относно пристигане при повикване.

Избягвайте да повиквате животното за дейност, която може да бъде възприета като отрицателна, особено в периода на тренировка. Това включва поставяне в транспортна клетка за котки, къпане на котката, рязане на нокти и т.н. В тези ситуации е по-добре да отидете и да намерите сами, отколкото да я повикате.

Друг известен подход е да приложите правило 10 към 1: За всеки десет повикване само едно от тях е позволено да бъде неприятно за животното. В останалите девет случая бъдете доброто ченге и правете това, което най-добре можете – дарявайте любимеца си с любовта, която заслужава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest