Miau.bg»Съвети»Защо вият кучетата?

Защо вият кучетата?

MarianeMariane
Джедай
8143
Защо вият кучетата?

Кучешкият вой може да накара космите на гърба ви буквално да се изправят. При звука на пронизителните, ужасяващи и неестествени звуци, които издава гърлото на кучето, в главата ви се зареждат една след друга апокалиптични картини, обзети сте от лоши предчувствия и загрижено се питате защо вият кучетата.

Всъщност кучетата вият по няколко различни причини и нито една от тях не е нито тайнствена, нито зловеща. Най-често домашните любимци, особено мъжките, вият, защото са разгонени и са надушили, че в района им има разгонена женска, с която биха могли да се чифтосат.

Друга причина за виенето на вашето куче може да бъде неговата любов и привързаност към вас. Често кучетата вият, защото са самотни, а стопаните им са отишли на работа и са ги оставили самички цял ден.

Понякога виенето може да бъде и сигнал, че кучето ви изпитва силно недоволство от обстановката, в която се намира. Виенето е ясен сигнал, че то е тревожно и напрегнато.

Според редица биолози навикът на кучетата да вият срещу Луната не е нищо повече от наследство от далечното им минало е техните предци - вълците. Във вълчата глутница животните разговарят помежду си с вой. А ярката лунна светлина пробужда в опитомения вълк древния инстинкт да се събере с другарите си от глутницата.

Някои по-чувствителни кучета могат да издават вой, ако са провокирани от определена музикална мелодия или звук, особено ако те са твърде полифонични или ужасно фалшиви. Не са редки случаите, в които воят на линейката провокира у кучето ответен вой, но за радост на пострадалия в линейката това няма никакво прокобно значение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати