Miau.bg»Съвети»Може ли да дадем сирене на котката?

Може ли да дадем сирене на котката?

JuliyaJuliya
Новак
912
Може ли да дадем сирене на котката?

За съжаление, продуктът сирене не е безопасен за котки, тъй като съдържа лактоза, към която повечето котки имат непоносимост (поради което котките не трябва да пият мляко). Лактозата може да причини хранителни алергии и други стомашно-чревни проблеми.

Не трябва да забравяме факта, че сирената за котенцата са много калорични: в някои разновидности съдържанието на мазнини достига 40-50 %. Честата консумация на такъв продукт може да доведе до затлъстяване на домашни любимци и лошо храносмилане, което може да доведе до панкреатит.

Друг недостатък на такъв вкусен млечен продукт е съдържанието на различни подправки и добавки, които влияят негативно на тялото на котката. В допълнение, сирената се правят с доста голямо количество сол, което нарушава електролитния баланс на тялото на котката.

Според експертите можете да давате сирене на котката си, но само в умерени количества. Давайте лакомства на вашия домашен любимец само от време на време.

Възрастните котки и котенцата от шест месеца могат да получават сирене, но не като основна храна, а като лакомство, не повече от веднъж седмично. Вашият домашен любимец трябва да получава сирене на малки парчета, не по-големи от кубче, по 5-10 g всяко.

Въпреки че много котки могат да понасят малки количества сирене, вашият домашен любимец може да има непоносимост към лактоза или алергия към млякото. В този случай дори малко количество сирене може да навреди на храносмилателната му система.

Като цяло ако от време на време почерпите котката си със сирене, нищо лошо няма да се случи. Но трябва да говорите с вашия ветеринарен лекар дали би било от полза за вашия конкретен домашен любимец. Ако вашата котка яде сирене, то трябва да се дава рядко и в малки количества или в случаите, когато трябва да скриете хапче за него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати