miau.bg»Съвети»Как се лекуват възпалени венци на куче?

Как се лекуват възпалени венци на куче?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Дарт Вейдър
53
Как се лекуват възпалени венци на куче?

Заболяванията на венците при кучетата е един от най-често срещаните здравословни проблеми, с които четириногите се сблъскват. Причината за възпалените венци при кучета е натрупването на хранителни остатъци и бактерии, които се натрупват по венеца. Така постепенно се образува плака, която причинява дразнене на венците и води до възпаление – гингивит.

Ако гингивитът не се лекува навреме, бактериите постепенно разрушават поддържащите структури на зъба и това води до загубата му. Възпалява се костта и структурите на зъба, което вече е пародонтит. Симптомите при проблеми с кучешките венци са лош дъх и зачервяване на венеца, кървене и трудно дъвчене, разклатени или липсващи зъби, изтичане на секрети от носа.

Лечението на възпалението на венците зависи от степента, до която е достигнало заболяването. Ако възпалението е по-леко се извършва почистване на зъбите и площта под венците, след което се прави полиране на зъбите. Възможно е ветеринарният лекар да сложи дентални уплътнители, които ще помогнат да се предотврати натрупването на зъбен камък.

Ако обаче възпалението е в по-напреднала фаза и има загуба на поддържащите структури около зъбите, трябва да се приложи по-сериозни лечение. Ветеринарят може да вкара антибиотици под венците и да направи някои стоматологични интервенции, сред които и ваденето на зъб, ако е необходимо.

За да предпазите кучето си от подобни проблеми, трябва редовно да се грижите за зъбите му. Мийте ги с четка всеки ден, а ако не ви позволява, използвайте разтвор за изплакване на устата (за домашни любимци). Има и дентални храни, които намаляват зъбния камък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати