Miau.bg»Съвети»Как се лекуват възпалени венци на куче?

Как се лекуват възпалени венци на куче?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Администратор
5
Как се лекуват възпалени венци на куче?

Заболяванията на венците при кучетата е един от най-често срещаните здравословни проблеми, с които четириногите се сблъскват. Причината за възпалените венци при кучета е натрупването на хранителни остатъци и бактерии, които се натрупват по венеца. Така постепенно се образува плака, която причинява дразнене на венците и води до възпаление – гингивит.

Ако гингивитът не се лекува навреме, бактериите постепенно разрушават поддържащите структури на зъба и това води до загубата му. Възпалява се костта и структурите на зъба, което вече е пародонтит. Симптомите при проблеми с кучешките венци са лош дъх и зачервяване на венеца, кървене и трудно дъвчене, разклатени или липсващи зъби, изтичане на секрети от носа.

Лечението на възпалението на венците зависи от степента, до която е достигнало заболяването. Ако възпалението е по-леко се извършва почистване на зъбите и площта под венците, след което се прави полиране на зъбите. Възможно е ветеринарният лекар да сложи дентални уплътнители, които ще помогнат да се предотврати натрупването на зъбен камък.

Ако обаче възпалението е в по-напреднала фаза и има загуба на поддържащите структури около зъбите, трябва да се приложи по-сериозни лечение. Ветеринарят може да вкара антибиотици под венците и да направи някои стоматологични интервенции, сред които и ваденето на зъб, ако е необходимо.

За да предпазите кучето си от подобни проблеми, трябва редовно да се грижите за зъбите му. Мийте ги с четка всеки ден, а ако не ви позволява, използвайте разтвор за изплакване на устата (за домашни любимци). Има и дентални храни, които намаляват зъбния камък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати