Miau.bg»Съвети»Защо котката се гали в краката?

Защо котката се гали в краката?

Защо котката се гали в краката?

Почти всички хора, които имат писани са се сблъсквали с това поведение на котките. Пухкавото животно посреща стопанина си, който се е прибрал у дома, със специален ритуал за поздрав. Първо котаната търка главата си в глезените си, след това страните си и накрая опашката си, която се увива около крака на човек. След това котката вдига глава нагоре и, гледайки стопанина, отново започва да се търка в него, леко подскачайки на предните си лапи.

За стопаните такъв ритуал предизвиква само положителни емоции. Повечето в отговор започват да галят котката, тълкувайки подобно поведение като жест на обич от страна на животното. Но има ли и друго обяснение за това поведение?

Защо котката се гали в краката ни?

В действителност става въпрос само за обонятелно етикетиране. По време на този ритуал се осъществява обонятелна комуникация, в резултат на което се възстановява миризмата, която подобава на членовете на нейната „територия“. Когато котката се търка в краката ни, отделя секрети от мастните жлези, разположени във временната зона (между окото и ухото), около устата и в основата на опашката. Тези жлези произвеждат вещества, наречени феромони, които са от съществено значение за маркиране на познати предмети.

Всъщност котката се гали и търка не само върху хора и животни, живеещи до нея, но и върху предмети, разположени на нейната „територия“. След изчезването на обонятелния маркер, котката, след като многократно се търка в обекта, го възстановява.

Галенето на котката в краката ви като тип комуникация замества другите видове маркиране. През последните години на пазара се появиха синтетични аналози на тези феромони, които ви позволяват да контролирате използването на други методи за комуникация от котка.

Обонятелната комуникация не е просто израз на обич от котката в човешкия смисъл на думата. Подобно поведение показва, че маркираното лице е част от нейния личен свят и не представлява опасност за нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати