Miau.bg»Съвети»Кога се разгонват зайците?

Кога се разгонват зайците?

Кога се разгонват зайците?

Зайците са красиви животни с пухкав и сладък външен вид, който бързо печели сърцето на всеки около тях. Те са изключително миловидни и безобидни, което ги превръща в един от най-предпочитаните избори за домашни любимци.

Като всяко животно, зайците имат своите специфични особености относно начина на отглеждане. За тях е важно да знаете как се хранят, от каква среда се нуждаят и какви са етапите на тяхното развитие. Един от тези етапи е половата зрялост. Това е важен аспект от живота на заека, за който трябва да се информирате предварително.

Ето кога се разгонват зайците:

Обикновено половата зрялост при зайците настъпва, когато те достигнат 3-4 месечна възраст. Тогава обаче не е препоръчително те да се размножават разгонените зайци, тъй като в този период те са още твърде млади. Трябва да измине поне месец след настъпването на половата зрялост, за да се премине към процеса на размножаване на зайците.

Факторът, от който предимно зависи времето за разплод, е скорозрелостта на зайците. Ако те са от най-скорозрелите породи като калифорнийския заек, то тогава се използват за размножаване още на 4-5-месечна възраст. Ако обаче зайкините са от средноскорозрелите породи като чинчила и сребрист заек, то тогава те се използват за разплод ма 6-7-месечна възраст. За зайците от къснозрелите породи като белгийски великан, е характерно заплождането да се осъществи около 8-9-месечна възраст.

Друго ключово условие е при размножаването теглото на зайкините да съставлява поне 60-70 процента от теглото на възрастните разгонени зайкини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати