Miau.bg»Съвети»Могат ли котките да ядат ориз

Могат ли котките да ядат ориз

Могат ли котките да ядат ориз

Домашният любимец е най-добрият приятел на човека. Животните носят специфична положителна енергия и завладяват сърцата на своите стопани чрез своята любвеобилна и мила натура.

В това отношение котките са един от най-предпочитаните избори за домашен любимец. Това не е никак случайно, имайки предвид техния пухкав външен вид и мил характер.

В грижите за котките най-важният аспект се оказва начинът на хранене на писаните. Стопаните на тези домашни любимци трябва да бъдат изключително внимателни относно това, какви храни включват в котешката диета и дали те са подходящи за тяхното здравословно състояние.

Често задаван въпрос е дали котките могат да ядат ориз. Ето какъв е отговорът:

Оризът не спада в списъка за забранени котешки храни, тъй като не е токсичен продукт за тези животни. Това обаче съвсем не означава, че трябва да включвате непрекъснато ориз в менюто на котката. Причините за това са няколко:

- Котките са месоядни животни, които нямат необходимост от приема на хранителни съставки като захари или въглехидрати. Тези вещества могат да се окажат вредни за котките, тъй като те не могат да усвоят ензимите от въглехидратите. Този процес затруднява котешкия организъм, като може дори да причини вреди на панкреаса или черния дроб.

- Оризът при котките не доставя никаква хранителна стойност. Обикновено този продукт е с богато съдържание на витамини и минерали като магнезий, цинк, мед, фосфор, натрий, калий, калций, фибри и т.н. Този състав на ориза обаче е полезен при храненето при хората, докато при котките той е празен откъм калории и хранителна стойност. Това ще доведе до недохранване при тези животни, но същевременно и до напълняване на котката. Явлението се обяснява от факта, че оризът има въглехидрати, които са несмилаеми за котката. В резултат, те се натрупват в мастната тъкан на котките и тяхното тегло се покачва, без те да са поели необходимите хранителни вещества.

- Според изследвания, приемът на ориз или храни, обогатени с ориз и таурин, всъщност води до значителен спад на нивата на тази аминокиселина в организма на котките.

Вижте и кои са полезните храни за котките!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 2
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Admin
Admin
12.09.2022 10:36
Някои ядат, но за предпочитане е да не им се дава
0
0