Miau.bg»Съвети»Защо не могат котките да ядат свинско?

Защо не могат котките да ядат свинско?

Защо не могат котките да ядат свинско?

Свинското като цяло не е токсично за котките. На теория, особено когато е добре сготвено, няма какво да се каже против храненето на вашите четириноги приятели със свинско месо. Но защо не е добре за котките да ядат свинско? Суровото свинско месо, от друга страна, определено трябва да бъде табу за вашия домашен тигър!

Той може да съдържа вируса Aujeszky, смъртоносен за котки и кучета. Вирусът, от друга страна, е безвреден за хората. Добре е да знаете: При температура от 60 градуса по Целзий патогенът умира в месото.

Болест на Ауески: спасяване не е възможно

Ако котката ви яде сурово свинско месо, това не означава непременно, че е заразена с вируса Aujeszky. Ако обаче има инфекция, са необходими между два и девет дни, за да избухне болестта на Ауески и да прогресира много бързо. Дори и да забележите симптомите на котешкото заболяване рано, няма спасение, тъй като няма лечение за вируса.

Симптомите са много подобни на тези при бяс: личността на вашата котка се променя, тя става тревожна и неспокойна. След известно време се появяват потрепвания, дишането става по -бързо и притокът на слюнка се увеличава. Ето защо болестта на Ауески при котки е известна още като „псевдо ярост“.

Вече знаете защо котките не бива да ядат сурово свинско.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Admin
Admin
12.09.2022 12:34
хубаво да се знае
0
0