Miau.bg»Съвети»Колко дни мъти кокошката?

Колко дни мъти кокошката?

Колко дни мъти кокошката?

Кокошките, които са добри за мътене, са тези, които са от местни породи и отродия. В България тези птици са почти изчезнали, а по-разпространени са специализираните породи и хибридни кокошки. Най-доброто решение за мътене са кокошките за месо или така наречените бройлери и кокошките за яйца и месо.

Една птица, която също може да бъде научена да мъти, е пуйката. За това пуйката бива наричана още жив инкубатор. Когато мъти, кокошката закрива всички яйца под себе си. Броят на яйцата, които може да се съберат под кокошката, зависи от размера ѝ и от размера на яйцата. Обикновено се слагат между 15 и 17 яйца, а под пуйката между 21-25 яйца. Първите два дни квачката не трябва да бъде обезпокоявана, дори ако не излиза да се храни.

През следващите дни квачката се пуска от гнездото 1-2 пъти дневно по 10 минути. Ако тя сама не излиза от гнездото, тя трябва да бъде занесена до хранилката и поилката с вода и това трябва да се прави, докато тя сама не започне да се храни. След като напусне своето гнездо, тя се притеснява и се връща обратно. Ако не се върне след 20-30 минути, тя трябва да бъде сложена на сила в гнездото.

През вторият период на мътене на кокошката, след като минат 16 дни, кокошката започва по-често да излиза от гнездото и за по-дълго време. Това не трябва да ви тревожи, защото развиващите се ембриони сами започват да отделят топлина.

Поставянето на яйцата и кокошката или така нареченото насаждане трябва да става вечерно време. Трябва да е на топло, затъмнено място, на което се слага сандък, който е застлан с чиста слама или меко сено, в което се слагат яйцата и кокошката. Не трябва да се слагат две кокошки, които мътят една до друга, за да не се безпокоят взаимно. Излюпването на пилето става след 20-тия ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати