Miau.bg»Съвети»Как се вади кърлеж от куче?

Как се вади кърлеж от куче?

Как се вади кърлеж от куче?

Както знаем кърлежът е доста неприятна малка гад. Дори навсякъде вече да се пръскат зелените площи с препарати против кърлежи, тях все още ги има. По принцип кърлежите могат да се закрепят за всяка една част от тялото на вашето куче. Най-често обаче те се закрепят на главата, врата или между пръстите на лапата.

Когато имате съмнения, че кучето ви има кърлеж, това са първите места, които трябва много добре да огледате, най-вече след всяка разходка на вашия домашен любимец. Кърлежи има през месеците февруари, март, април, май, септември и октомври. Това е в сила най-вече за големите кучета, които се нуждаят от по-дълги разходки.

Какво да направите, ако намерите кърлеж на кучето?

Понеже кърлежите имат своя специфична захапка, когато го дръпнете рязко от кучето, има риск да премахнете само тялото и да оставите главата. А така могат да се образуват доста сериозни инфекции.

Най-доброто решение е, когато намерите кърлеж на вашето куче, да се консултирате с ветеринар. Още една причина да потърсите специалист е, че кърлежът се е забил много дълбоко в кожата на кучето. Ако все пак искате вие да го премахнете, ето как да го направите.

Първият вариант е да хванете кърлежа максимално близо до кожата с пинсета и да го дръпнете. Ако кърлежът е стоял повече от два дни в кожата на кучето ви, това е сигурен знак, че главата му ще остане под кожата на вашият любимец.

Вторият начин е да хванете тялото на гадинката и да го въртите по посока, която е обратна на часовниковата стрелка. Така отвивате кърлежа и ще го премахнете по-лесно. Трябва обаче да внимавате да не остане главата в кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати