Свободни! Терез и Масуд потеглят към Холандия!

1 от 2 Снимки
Терез и Масуд
Снимка: bTV
Терез и Масуд

Лъвчетата Терез и Масуд, които обединиха стотици българи в борбата за свободата на спасените диви котки, ще заминат за Холандия днес, 31 януари, стана ясно след поредния протест пред Министерски съвет, организират от зоозащитници. Преди протеста бяха събрани 40 000 подписа в защита на малките хищници.

Двете лъвчета бяха родени в началото на септември миналата година от кръвосмесителна връзка в зоокъта в Разград, който се оказа незаконен, бяха стъпкани от майка си, третото новородено бе убито от нея и имаше сериозна опасност за живота на Терез и Масуд.

Доброволци от организация Дивите животни денонощно бдяха над Терез и Масуд, за да успеят да ги стабилизират, в каузата се включиха и от фондация Четири лапи. След като лъвчетата позаякнаха, общинският съвет на Разград гласува те да бъдат подарени на зоопарка в Пазарджик, въпреки че оттам признаха, че нямат възможност да се грижат за малките хищници.

След грандиозен протест на 22 декември министър-председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Нено Димов поеха ангажимент животните да заминат за спасителен център за диви котки в Холандия, където ще могат да се радват на добри грижи и голямо жизнено пространство. Дни по-късно обаче общинският съвет на Разград отново бе единодушен, че ще даде двете животинки в Пазарджик.

След протеста на 30 януари министър Нено Димов обясни, че в продължение на часове е търсел законово решение за заминаване на лъвчетата заедно с изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Лъвчетата се нуждаят от всекидневни прегледи заради здравословното си състояние, а в България няма кой да осигури необходимите грижи за тях.

В зоокъта в Разград все още са останали два от общо седемте лъва, които са били отглеждани незаконно там, затова в момента тече подписка и за конфискуването на двата хищника, както и за затварянето на самия зоокът. Тригодишният лъв Асен, майката на Терез и Масуд и брат й сега са в зоопарка в София, но съдбата на последните два лъва от зоокъта в Разград все още не е ясна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати