Червената панда и защо има цял браузър, кръстен на нея

Червена панда

Червената панда е един от застрашените видове на планетата ни. Основните заплахи за съществуването ѝ са бракониерството, човешката намеса и загубата на местообитанията на животните.

Браузърът Mozilla Firefox е кръстен на червената панда.

На датата 15 септември пък се отбелязва Денят на червената панда, така че нека поговорим за това интересно и непознато рижаво животинче.

Червената панда е защитена със закон в Индия, Бутан, Китай, Непал и Мианмар. Това животинче лесно може да бъде различено по червеникавата си козина. Тя играе ролята на камуфлаж в короните на иглолистните дървета, където клоните са покрити с туфи от червено-кафяв мъх и бели лишеи.

Под козината има меко кожухче. Личицето на червената панда също е характерно – с бяло с червеникаво-кафяви ивици през очите, достигащи до устата. Опашката ѝ е пухкава и ѝ помага да пази равновесие.

Един от най-любопитните факти около червената панда е, че именно на нея е кръстен браузърът Mozilla Firefox (Firefox или Red Panda на английски език). Болшинството от хора са убедени, че браузърът носи името на червената лисица, но истината е, че носи името на червената панда.

На китайски червената панда се нарича huo-hu: огнена лисица, което на английски е именно firefox. Именно оттам идва и името на браузъра.

Червената панда е много по-различна на външен вид от обикновената панда. Тя обитава високопланинските гори на Хималаите, Южен Тибет, планинските части на Мианмар, южната част на Китай, среща се и в Непал и Бутан.

В Червената книга е включена като застрашен вид, тъй като популацията е намаляла.

Спорът какво е животно е изобразено върху логото на Мозила, също се води отдавна. Някои твърдят, че това е лисица, докато други смятат, че си е самата червена панда. Логично е на логото да се изобрази животното, на което е кръстен браузърът, но като че ли то наистина прилича повече на лисица.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати