Изумителни факти за кенгуруто

Изумителни факти за кенгуруто

Кенгуруто е един от най-интригуващите представители на животинския свят. То принадлежи към семейство Двуутробни бозайници и обитава основно територията на Австралия. Ето и още любопитни факти за това невероятно животно, които със сигурност не знаете.

1. В Австралия наистина има най-различни кенгурута. Някои от тях са наистина доста опасни, защото достигат цели 90 килограма, но други са с тегло от едва 1 килограм и предизвикат истинско умиление.

2. Съществуват над четиридесет подвида кенгуру.

3. Бременността при кенгуруто трае средно тридесет дни.

4. При раждането си малките бебета са с дължина едва 2 см и тежат около 1 грам.

5. След появата си на бял свят малкото кенгуру прекарва около десет месеца в торбата на майка си.

6. Всяко женско кенгуру може да има до три бременности през годината.

7. Кенгурутата без проблем могат да прескачат 3-метрова ограда.

8. Ако много искате да се порадвате на животните от този вид, можете да го направите при австралийския Национален парк Косцюшко. Отлични местенца за наблюдение на кенгуру са и остров Кенгуру и Национален парк Намаджи.

9. В дивата природа кенгурутата не оцеляват много дълго, но пък в зоологическата градина оцеляват до двадесет години.

10. Причината това австралийско животното да бъде наречено кенгуру е много забавна. Според легендата преди много време английски кораб акостирал на бреговете на Австралия, а пред капитана на плавателния съд минал представител на семейство Кенгуруви (Macropodidae).

По-късно, когато англичаните се натъкнали на местни хора, искали да разберат как се нарича това причудливо създание. Тъй като не владеели езика им, започнали да правят същите забавни движения като зверчето. В този момент един от аборигените казал „кенгуру“ и англичаните приели, че това е името на животното и го разпространили. По-късно се оказало, че на местен език тази дума означава Какво ти има?

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати