Дребните хамелеони имат невероятно бърз език

Дребен хамелеон

Дребните хамелеони имат с какво да се похвалят, независимо че размерите им не са никак внушителни. Езикът дори на най-малките от тях може да се класифицира като изключително бърз и силен. Той се ускорява до 100 км/ч за стотна от секундата, сочат данни от изследване, споделено в изданието Scientific Reports.

От статията, публикувана в него, става ясно, че по-рано учените са изследвали възможностите на езика на по-големите хамелеони и определено не са останали впечатлени от тяхната бързина. За сметка на това при по-дребните влечуги е налице невероятна бързина на този орган.

Успяхме да покажем, че и най-малките видове от тези влечуги са способни на много, хвали се Кристофър Андерсън от Брауновия университет в Провидънс, САЩ.

Според изследователя хамелеоните са същински шампиони по сила и скорост на движение на езика и са носители на някои

супер сили. Специалистът стигнал до тези изводи, след като наблюдавал и снимал със специална камера хамелеони от вида Rhampholeon spinosus, както и други видове от тези влечуги, докато си набавят скакалци за поредното похапване.

Тъй като апаратът, който изследователят използвал, бил високоскоростен, той му дал възможност да изчисли точно някои особености на хамелеонските езици. Според специалиста тайната на невероятната скорост, която езикът на тези влечуги развива, се дължи на факта, че неговите мускули се задействат не по време на самото изстрелване, а преди това.

Или казано иначе, изглежда все едно животното първо зарежда езика си и с енергия, която складира в тъканите на този орган. Явно това му помага да добие допълнително ускорение. Андерсън отбелязва още, че колкото по-дребен е даден вид хамелеон, толкова по-силен и скоростен е неговият език. Хамелеоните с по-скромни размери също така имат несъразмерно дълги езици.

Но пък за всичко това си има научно обяснение. Колкото по-дребно е едно животно - толкова по-ускорен е неговият метаболизъм. Съответно и нуждата от захранване настъпва по-често. За да си набавят тези видове необходимото количество храна, се нуждаят именно от такъв пъргав език.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати