miau.bg»Статии»Живини»Котките реагират на човешките изражения

Котките реагират на човешките изражения

Котки

Американски учени установиха, че котките също като кучетата имат способността да разпознават изражението на стопаните си. Те изучават лицата ни и успяват да разчетат настроенията ни.

Мария Галвани и Дженифър Уонк от Окландския университет в Рочестър представиха първите убедителни доказателства за това, че котките могат да разпознават изражението на лицето на своите стопани.

Учените са изследвали поведението на 12 котки и техните стопани. Животното се държало изключително положително, когато виждало усмивка на лицето на собственика си – то се търкало, мъркало и се качвало на коленете му. Усмивката на човек карала животното да иска да прекарват повече време с него, отколкото когато стопанинът прави негативни гримаси.

Тестовете обаче не спират до тук. Във втората част на опитите учените поставили котките в компанията на напълно непознати. В този случай не се забелязала промяна в положителното им отношение спрямо това дали човекът се усмихва или не.

Заключението на учените е, че котките не са равнодушни към нас и са способни да разпознават нюансите на човешките жестове. Те стигат дори по-далеч и смятат, че котките посвещават целия си живот на това да изучават човешкото изражение.

До момента бе известно, че кучетата разпознават различните изражения на човешкото лице. Експериментът доказва, че котките не стоят по-назад, въпреки че реакцията им към човешката емоция не е толкова осезаема.

Котка

Резултатите обаче в никакъв случай не са категорично доказателство, че котките проявяват емпатия към нас. Най-вероятно те се учат да асоциират усмивката на своите стопани с награда, смятат специалисти.

Кучетата имат способността да дават много по-ярки отговори на човешките емоции, тъй като са опитомени по-рано от котките. Така те са имали повече време, за да се приспособят към живота с хората, обясняват още те.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати