Глобалното затопляне води до еволюции при птиците

Птица

Полски учен за пореден път се опита да привлече общественото внимание към въпросите на глобалното затопляне. Наблюденията на орнитолога Ярослав Новаковски от университета на Гданск ясно показват как за период от едва 55 години формата на едни и същи видове се променя пропорционално с все по-осезаемото влияние, което човешката дейност оказва върху природата.

Ярослав Новаковски е подел нетрадиционно изследване, което може да се стори нелогично на повечето хора. В продължение на 55 години той и неговият екип изследват един и същ вид птици - жълтоглавото кралче от семейство Кралчета. Това е една от най-малките познати птици. Наскоро експертът е заловил поредната птичка, която тежи едва 4.5 г.

За краткият от историческа гледна период от 55 години учените са създали най-голямата база данни в света. Анализите ѝ обаче показват притеснителна тенденция, а именно, че бързо променящите се климатични условия водят до промяна във формата на птиците.

Глобалното затопляне, урбанизацията и обезлесяването са довели до еволюцията на много видове. Някои птици, които в миналото са имали аеродинамична и пригодена за по-дълги полети форма, днес имат по-къси крила и закръглена форма.

Като пример Новаковски дава големите синигери Parus major, чието тяло вече е по-подходящо за полети на по-къси разстояния. Лошото в тази тенденция е, че ако по някаква причина климатът се промени и стане студен, измененията във формата на тези птици няма да им позволи да мигрират към топлите райони.

Обратният вариант също не е благосклонен към тях, тъй като ако глобалното затопляне продължи, територията на Сахара ще продължава да нараства и някои от птиците просто няма да могат да я прелетят.

Птици

В световен мащаб се наблюдава тенденция за все по-често измиране на риби, птици и безгръбначни. Учените признават, че масовата смърт на животни става все по-честа. Установено е, че докато преди 70 години се е отбелязвал по един случай на масова смърт, в наши дни това се случва 70 пъти годишно.

Всичко това е следствие на промените в климата, а тенденцията е черната статистика да става все по-лоша.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати