Най-редкият делфин ще бъде само спомен след 15 години

Делфин
Прибираща се каишка за кучета 6в1-15%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
42.50 лв.
Виж ››

Най-малкият и рядък делфин на планетата може да бъде заличен от лицето на Земята до петнадесетина години, ако не се вземат мерки за съхранение на уникалния вид. Това сочи ново изследване, цитирано от Би Би Си.

Делфините, за които природозащитниците се тревожат силно, са от вида Мауи. Според специалистите в момента в света има по-малко от петдесет такива екземпляра.

Този застрашен вид се наблюдава единствено по крайбрежието на Нова Зеландия. Досега са били предприемани мерки по опазването на изчезващите животни, но те трябва да се разширят, смятат германски природозащитници.

Те са категорични, че за целта риболовът на изчезващия делфин трябва да бъде спрян в цялото му местообитание, а не само в отделни зони. Последните проучвания показват, че към днешна дата съществуват между 43 и 47 делфини Мауи. От тях десетина са женски екземпляри, достигнали вече зряла възраст.

Делфини

Според природозащитниците данните трябва да се вземат много на сериозно от правителството на Нова Зеландия. Същите коментират, че риболовната промишленост в никакъв случай не бива да се поставя над опазването биологичното разнообразие.

Самата д-р Барбара Маас, която е отговорник по опазването на застрашените видове в Набу, заяви, че ако не се вземат сериозни мерки, човечеството няма да се чуди дали делфинът ще изчезне, а по-скоро кога ще се случи това.

Това съвсем не е първият път, в който природозащитници съобщават за бъдещето изчезване на този вид делфин. Само преди две години Международната китоловна комисия призова Нова Зеландия да предприеме мерки срещу изчезването на вида Мауи.

Тогава бяха останали между 50 и 55 екземпляра от този види, а експертите сигнализираха, че делфините могат да изчезнат след 20 години. Сега обаче нещата са станали още по-сериозни.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати