Неизвестно животно свети със синя светлина в Бразилия

Неизвестно животно свети със синя светлина в Бразилия
Снимка: msn.com

Голямото семейство на насекомите се увеличи с още един член. Това стана факт, след като бразилски изследователи съобщиха, че са открили нов вид насекомо, чиито ларви излъчват синя светлина.

Дребничкото насекомо е отнесено към семейство Keroplatidae и е близък родственик на гъбичните комари. Видът е бил открит в резервата Атлантик Рейнфорест в бразилския щат Сао Пауло.

Любопитна подробност е, че учените за първи път се натъкват на синя биолуминесценция в Неотропичната екозона, част от която са Южна Америка, Централна Америка и Антилските острови.

Досега в този регион са били засечени различни видове насекоми и гъби, чиято биолуминесцентна светлина обаче е била винаги зелена, жълта или червена.

Ноовоткритото насекомо е кръстено Neoceroplatus betaryiensis.

Откритието е направено направено случайно. В търсене на биолуминесцентни гъби учените случайно се натъкнали на нещо, което карало гъбите да светят с необичайна синя светлина, пишат в доклада си за Сайънтифик рипортс авторите на откритието.

Разбрахме, че сме попаднали на нов вид, защото гъбите и светулките не светят в синьо, обяснява Касиус Стевано от Института по химия към Университета на Сао Пауло.

След задълбочен оглед на гъбите учените установили, че не светят самите гъби, а ларвите на неизвестно до този момент насекомо.

Новооткритият вид има три светещи зони - две в близост до очите и една на опашката.

Биолуминесценцията е процес, при който жив организъм излъчва светлина. Обикновено светлината, която се излъчва, се дължи на взаимодействието на две химически вещества - луциферин и лузифераза.

Първото вещество произвежда светлината, а второто - действа като катализатор, който я предизвиква. Обикновено за протичане на процеса трябват и други вещества като кислород например.

Всички са чували за дълбоководните форми на живот, като при тях процентът на същества, които имат собствена биолуминисценция под една или друга форма достига до 90 % и повечето морски същества излъчват в синия или зеления спектър на светлината.

Не така стои въпросът обаче с неморската биолуминисценция. Тя е много по-рядко срещана от морската, но при нея разнообразието от светлини е по-голямо.

Досега синя неморска биолуминесценция е била регистрирана само в Северна Америка, Азия и Нова Зеландия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати