Съвети за грижа за домашните любимци по време на празниците

Празници с куче

Краят на лятото дойде, а традиционно с него малко по малко започва да идва и коледният дух. С бавното идване на зимния сезон всички, които имат домашни любимци в домовете си трябва да помислят и за тях.

Това е особено важно за тези, които за първи път ще посрещнат празниците с куче или котка в дома си. Останалите вероятно вече знаят – от опит.

Има нещо по-важно от украсата. И това са здравето и безопасността на домашния ви любимец. Как да се грижим за домашните любимци по празниците?

Декорирайте внимателно

Много от традиционните коледни декорации са опасни за животните. Панделките и лампичките, например. Уверете се, че четириногият ви приятел няма достъп до тях. Внимавайте и със запалените свещи – първо, животното може да се изгори, второ – да бутне горящата свещ и да стане пожар в дома ви. Трябва да внимавайте и с някои сезонни растения – бръшлянът, например, от който традиционно се правят коледни венци, е токсичен за животните.

Внимавайте с храната

Да, вие чакате с нетърпение празничните ястия. Макар и да не е желателно, няма проблем да споделите част от тях с животните си. Внимавайте обаче какво предлагате. Някои от любимите на хората храни са отровни за животните. Токсични за кучето, например, са гроздето, стафидите и шоколадът. Не бива да давате кости на четириногия си приятел, особено пилешки – те се трошат лесно и са остри, а това може да доведе до кръвоизлив. Не ги предлагайте и на котката. Избягвайте всички сладки храни, алкохол и сурово месо.

Погрижете се домашният ви любимец да се чувства комфортно

Котка с елха

Понякога през коледните празници животните могат да се почувстват пренебрегнати. Дори и да имате гости, колкото и да сте заети в гответе, винаги помнете, че у дома имате куче или котка, което също има нужда от вашето внимание. Ако видите, че то не се чувства добре сред голяма тълпа или сред деца, осигурете му комфорт в празна и тиха стая. Не забравяйте да затваряте прозорците, защото фойерверките са истински ужас за всяко едно домашно животно.

Тези съвети важат за всички празници. Следвайте ги, за да осигурите уют на четириногите си приятели, без значение какви са те.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати