Плъховете също обичат да играят на криеница като децата

Плъховете също обичат да играят на криеница като децата

Една от любимите детски игри е криеницата. Почти няма дете, което да не обича тази забавна игра. Както няма и възрастен, който да не асоциира детството с играта на криеница. Спомените за това чудно забавление извикват усмивка у всеки човек.

Сигурно ще прозвучи невероятно, но това е предпочитана игра не само от нас. Плъховете също обичат да бъдат намирани от хората и с радост се крият отново, за да продължат забавлението. Това твърдение е на германски учени, които наблюдавали поведението на гризачите в стая, пълна с множество кутии, които са идеално скривалище при играта на криеница и намиране.

Учените твърдят, че симпатичните животинки нямали нужда дори от стимул от рода на храна, за да се включат в забавлението.

Още по-интересни са наблюденията върху поведението им в момента, когато те намирали скрилите се хора. Проявите им на радостно оживление включвали подскоци и записано ултразвуково кикотене. Изследването е включвало електрическите сигнали от 180 неврона в части от мозъка, свързани с процеса на научаване.

Игрите с кутии

Плъхове

Изключително любопитни са резултатите от изследване, проведено от учени при игра с плъхове в помещение от 30 квадратни метра. За по-малко от две седмици плъховете успели да разберат различните правила на играта. Когато криеницата започвала със затворена кутия, която се отваряла дистанционно, те схванали, че трябва да търсят хората, които се крият. Също така разбрали, че когато играта започвала с отворена кутия, трябва самите те да се крият, за да бъдат търсени.

Друг напредък била способността им да развиват стратегии за успех в играта. Научили се да проверяват предишни скривалища на хората, както и самите те да се крият в непрозрачни кутии. Дори показали способност да си представят чуждата перспектива.

Забележително е поведението им, когато хората намирали техните скривалища. Те весело се скривали отново, повтаряйки неколкократно процеса на криене и търсене и така давали ясен знак, че искат да играят дълго, отлагайки наградата.

Различната награда

Наградата за бозайниците не била очакваната храна или вода, а физическият контакт с изследователите. Този тип докосвания са идентични на играта с котета и кученца, които почти всички стопани играят. Докосването е важно за социалното развитие на тези игриви бозайници.

Учените казват, че плъховете са много интелигентни и социални животни и тъй като еволюционно са близки до хората, се явяват идеалният източник за изучаване на мозъчната активност при човека.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати