miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Отглеждане и размножаване на рибки трихогастер в аквариума

Отглеждане и размножаване на рибки трихогастер в аквариума

Трихогастер

Декоративните рибки са истинско удоволствие. Те се гледат лесно, не изискват големи месечни разходи, а едновременно с това са красиви и създават истинска екзотика в дома ни. В един аквариум може да комбинираме много видове риби – от най-разпространените в зоомагазините до истински екзотики. Едни от най-разпространените декоративни разновидности са рибките трихогастер.

Ако имате такива рибки в аквариума или се чудите как да ги отглеждате – правилата са няколко. Първо трябва да обърнете внимание на аквариума. Той трябва да е затворен, защото тази риба предпочита да обитава горния слой на водата, освен това я предпочита по-топла.

Трихогастерите обичат зеленина, затова трябва да се погрижите в дома ѝ да има много от нея. В колкото по-голям аквариум отглеждате рибката, толкова по-голяма ще стане, като при особено големи аквариуми тя може да достигне и рекордни размери от около 12 сантиметра.

Друг основен въпрос е храненето на рибките. В случай че ги прехранвате, те няма да оцелеят дълго, защото при тези животни тенденцията е да ядат толкова, колкото имат. Сигурно сте забелязвали издутите им коремчета след хранене?

Затова количеството най-точно ще прецените с времето, като златното правило е да храните любимците си само по веднъж на ден. Има стандарт и за количеството – всеки път порцията трябва да е толкова, колкото рибките ви могат да изядат за около 4 минути. С времето сами ще прецените точните количества.

Трябва да се грижите за аквариума при отглеждането на трихогастер

За да се размножава трихогастер правилно в домашни условия и да се радвате на бебета, аквариумът трябва да е дълъг около 50 сантиметра и трябва да изобилства от растения. Когато хвърлят хайвера си трихогастерите обичат по-затворена обстановка, затова се препоръчва предното стъкло да бъде скрито по някакъв начин.

Важно е преди да съберете двойка трихогастери да държите отделно мъжките от женските. Важно е да сложите няколко мъжки и няколко женски рибки заедно, когато ги съберете, защото не всяка мъжка риба може да оплоди женските. Оплождането е по-лесно при по-висока температура – до около 30 градуса.

Чудите се кога ще се радвате на рибки при успешно размножаване на трихогастер? Много скоро! Инкубационният период е до 3 денонощия, а малките рибки ще заплуват самостоятелно след малко повече от 2 дни. Не бива да ги връщате обратно в аквариума при риби от друг вид, защото може да ги изядат. Може да направите това, когато поотраснат поне малко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати