Сърцата на кучетата бият в синхрон с тези на стопаните им

07.05.2016
куче

Всеки е чувал поговорката, че кучето е най-добрият приятел на човека, но доскоро не сме подозирали колко близки са ни тези четириноги домашни любимци. Ново проучване твърди, че връзката между куче и стопанин е много по-силна, отколкото някога изобщо сме си представяли. Експерти казват, че сърцата на домашен любимец и човек бият в абсолютен синхрон.

Фактът е установен от група австралийски изследователи, които наблюдавали чрез сърдечни монитори три двойки кучета и техните стопани. Първоначално учените следели ударите на сърцата на четириногите приятели на човека, докато те били сами, а след това следели и сърцебиенето на кучетата, докато са около стопаните си.

Това обаче, което напълно е изненадало учените, е, че тази връзка куче-човек е взаимна. При хората също е регистриран известен спад в честотата на пулса, който се понижил, за да се изравни с този на кучетата.

Изключително сме впечатлени от силната връзка между човек и куче. Това наше откритие може даде нова насока в лечението на високото кръвно без да е необходимо тежко медикаментозно лечение и редица ограничения, които този проблем налага, казва водещият на изследването Миа Коб от Монаш юнивърсити в Мелбърн.

Стресът е основният убиец в съвременното ни общество. Част от решението на този проблем могат да се окажат домашните животни. Ние като цяло подценяваме влиянието на любимците върху нас – върху настроението ни, върху ролята им във възпитанието на нашите деца и любовта и верността, която те показват към нас, казва другият учен, участващ в проекта – доктор Крейг Дънкан.

Австралийските учени са част от проект, наречен Сърца, който има за цел да покаже как домашните любимци могат да помогнат на хората да се справят със стреса във всекидневния живот.

кученце

В предишния етап на изследването експертите са доказали, че собствениците на кучета имат по-здрави сърца. Това се дължи на необходимостта всяка сутрин домашният любимец да се разхожда, независимо от времето. Кучетата помагат на хората да се справят със самотата и дори с глаукома, твърдят още учените.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати