Как да научим кучето да се прави на умряло

Как да научим кучето да се прави на умряло
Прибираща се каишка за кучета 6в1-36%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Обучението на кучето е много важен процес, свързан с промяна на неговото поведение с цел извършване на определени дейности и задачи. То включва отговор на определени команди и изпълнение на дейности, които в повечето случаи не са естествени за животното. То може да бъде определено като целенасочена промяна на поведението му. Освен всичко това обучението на кучето е изключително благоприятно за връзката собствени-куче, тъй като те прекарват много време заедно и взаимно се опознават.

Един от най-ефектните трикове, които може да научи кучета, е как да се прави на умряло. Макар че изглежда труден, той се усвоява много бързо. За целта са ви необходими само шепа от любимите му лакомства и кликер.

Ето как да го направите стъпка по стъпка:

1. Накарайте кучето си да легне. Ако все още не сте го научили на тази команда, трябва да го направите преди да продължите да работите по този трик.

2. Предварително измислете команда, която ще задавате на кучето си, когато искате да изпълнява този трик – например Бум, Ооох, Змия. За още по-добър ефект и по-бързо запомняне от страна на животното може да придружите командата с някакво движение – например да махнете с ръка към кучето. След като кучето е легнало, му подайте командата, която сте измислили.

3. При подаване на командата дръжте лакомството близо до носа на кучето и бавно го преместете от другата страна, така че то да трябва да се преобърне, за да го достигне. Животното ще изпълни тази стъпка много по-лесно, ако вече знае командата за превъртане.

Кучето да се прави на умряло

4. Щом кучето легне на една страна, трябва да го поощрите – щракнете с кликера и му дайте лакомството, което държите.

5. Правете това упражнение по няколко пъти на ден по 5-10 минути и не след дълго кучето ви ще започне да изпълнява този трик.

Разбира се, възможно е да възникнат и някои затруднения по време на обучението. Например, ако кучето ви е научено да се преобръща, то то ще извършва цялото движение, докато вие всъщност се опитвате да го накарате на легне на една страна. Но това е негавата естествена реакция. За да му покажете какво точно искате да направи, може да използвате кликера.

Ако след като е легнало на една страна и сте му дали лакомство, кучето продължи да се търкаля, изчакайте, докато спре. Щом разбере, че когато се превърта изцяло не получава награда, ще спре да го прави.

Ако кучето ви не ляга на една страна дори и при вида на лакомството, легнете и му покажете какво искате да направи. Можете и да използвате лакомството като примамка и леко да го избутате на една страна. Веднага след като постигнете желания резултат щракнете с кликера и му дайте лакомство.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати