Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да изкъпем котката?

Как да изкъпем котката?

Къпане на котката

Къпането на котката е възможно, дори понякога е наложително, но то не спада към редовните грижи за котка и здравето на нашия домашен любимец. Възможно е дори напълно да премахнем досадната грижа от гледна точка на котката ни.

Вроденият инстинкт за самопочистване, подкрепен от гребена и четката, напълно отстраняват нечистотиите и праха от козината на котката. До къпане на котката се стига при: силно замърсяване, което не може да се почисти по обичайните начини, или изкъпване на котката преди представянето на изложба.

Трябва да се избягва честото къпане, обезмасляването понижава естествената защита срещу влага и замърсяване. Преди къпане котката не бива да се е хранила около 4 часа и по възможност да се е изходила преди да я изкъпем.

Изборът на съда за къпане е важен. Ваната е добро решение, но трябва на дъното да има твърда постелка, за да не се подхлъзне котето. Водата трябва да стига до средата на корема му, за да се запази чувството за сигурност. Температурата на водата не бива да надвишава 35 градуса.

Миещото средство - шампоан, трябва да е специално за котета. Трябва да се подготви и голяма, мека, затоплена кърпа за подсушаване. Трябва да се вземат и всички мерки за безопасност както на домашния любимец, така и на стопанина, затова е добре да се извърши процедурата от двама човека.

Трябва да предвидите реакцията на вашия домашен любимец. Ако се съпротивлява силно, добре е да се допитате до ветеринарен лекар дали е необходимо котката да приеме успокоителни.

Пригответе принадлежностите - шампоан, кърпа за лицето и главата на котето, голяма кърпа за тялото. Предпазно облекло за този, който я къпе.

Стъпка 1

Тествайте водата с ръка, не трябва да бъде нито студена, нито гореща.

Стъпка 2

Къпане на котката

Сложете котката във ваната и намокрете козината, като я обливате с душ или канче, пазейки главата.

Стъпка 3

Нанесете шампоана и разтрийте с пръсти. Пазете очите и ушите, както и носа на котето. Лицето и главата се изтриват внимателно с кърпа, не се поливат с вода.

Стъпка 4

Изплакнете шампоана, като използвате душ или канче. Проверете да не е останал шампоан по козината, който да предизвика после раздразване на кожата. Отстранете такива остатъци с влажна кърпа.

Стъпка 5

Подсушете котката с мека кърпа. Може да ползвате и сешоар, но само на най-ниска степен и за кратко. Добре е котето да остане още малко до източника на топлина след изсушаването. Не забравяйте да наградите вашия домашен любимец с лакомство, ако е изтърпял геройски тази процедура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest