Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Защо папагалът ме хапе?

Защо папагалът ме хапе?

Папагалите хапят по различни причини

Независимо дали папагалът хапе пръста ви с намерение да го откъсне, или просто дава дневната доза нежно гризване – това е най-често срещания от специалистите проблем, засягащ поведението на птиците.

Докато някои по-своенравни папагали хапят от по-скоро от гняв, по-често птицата използва клюна си заради страх. По този начин пернатото казва, че не иска да направи това, което изисквате от него. И острия клюн понякога се оказва единственият начин за комуникация.

Има ситуации, където екзотичният ви приятел съвсем не се опитва да ви ухапе, а просто използва човката като приспособление за изкачване или задържане върху дадена повърхност или човек. Когато една птица опитва да се издърпа на кацалка или дървен прът, тя се навежда напред и използва човката си, за да захване дадения обект, и след това издърпва краката си по посока към човката.

Катераческите им умения са адаптирани спрямо анатомичните им придобивки и често може да ги сбъркаме с хапане. И тъй като папагалите са същества, изследващи света около себе си предимно чрез човка, понякога те ще гризат и опитват околностите си, за да добият представа за тях.

Независимо какъв етикет слагаме зад хапещото поведение на птичето, резултатът е един – разрушаване на доверието между стопанин и животно и създаване на напрежение в дома.

За щастие, има начини да работите над премахване на хапането. Специалистите препоръчват да изследвате внимателно езика на тялото на папагалите и да разгадаете признаците на страх, агресия, тревожност у пилето и др. По този начин ще разберете дали например птицата е готова да излезе от клетката си и да стои спокойно върху ръката/рамото ви.

Една от методиките при коригиране на поведението е дадете на домашната си птица нещо много повече, отколкото удоволствието от хапане. Ухапването, като всяка инстинктивна реакция, се случва или в очакване на награда или като опит да се избегне нещо лошо. То ще продължи, ако бъде окуражавано - докато не се появи по-привлекателна алтернатива.

Така например, получаването на специално лакомство за папагали е далеч е по-угаждащо за птицата, отколкото ако я оставите сама с намерението да осигурите покой. Ако при прибирането си бързате да отворите клетката и да посрещнете пернатото и получите ухапване в замяна, сменете техниката.

Папагалът хапе, защото това е начинът на птицата да ви каже, че иска внимание и не обича да я оставяте сама. Тя ще оцени вместо ласки шепичка с бадеми, която да я окуражи да се покачи на ръката ви – така животното ще се почувства специално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest