Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как да разберем дали котката има глисти?

Как да разберем дали котката има глисти?

Глисти при котка

Котките могат на прихванат вътрешни котешки паразити, независимо дали живеят в апартамента, или на двора. Един от най-често срещаните вътречревни паразити са котешките глисти или Тoxocara cati.

Възрастните котки могат да се заразят чрез поглъщане на фекалии от други животни, поглъщане на заразено насекомо. Застрашени са и тези животни, чиито стопани ги пускат да се разхождат свободно навън. Така те могат да попаднат на заразена трева и да се сдобият с паразит. Малките пък могат да се опаразитят чрез майчиното мляко.

Котешките глисти са широко разпространен, представлява бял или кафяв кръгъл червей. Той живее в червата на животното, откъдето си набавя хранителните вещества. За този паразит краен гостоприемник са котките, но преди това може да живее дълго време и в човешкия оргазнизъм.

Симптомите на глисти при хората са повръщане, диария или сърбеж около ануса. В случай че имате съмнения, посетете ветеринарен лекар, за да се направят необходимите изследвания. Лечението е лесно и относително бързо, но се извършва само след лекарска препоръка. А ако изследванията ви са позитивни, прегледайте и животното при ветеринар.

Понякога не са налице симптоми на глисти при котката, но често се наблюдава диария или повръщане, понякога дори и двете. В повечето случаи по-малките котета отслабват значително и при тях се появява и кашлица.

Как да разберем дали котката има глисти?

Котешки глисти

Ако откриете глист във фекалиите, това също е сигурен знак за заразяване. Правилният подход е да заведете животното при специалист, който ще му назначи правилно лечение на котката с глисти, а при нужда - ще изследва животното.

Лечението се извършва с хапчета. Съществуват много медикаменти, които са подходящи за обезпаразитяване на котка. Те действат срещу широк спектър от паразити.

Те унищожават и възрастните, и младите форми на паразита, а някои са подходящи за ползване дори при бременна котка. Малките котета могат да се обезпаразитят при навършване на поне 14 дни. Има изисквания и за теглото - то трябва да е поне 300 грама, за да може да се използва този метод за лечение.

Няма причина за притеснение - паразитът се лекува лесно и не е опасен. Важно е обаче да се вземат своевременни мерки. Особено ако се наблюдава диария при котката или котето повръща.

Вижте също и колко често се дава хапче против глисти на котката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest