Miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Колко пъти раждат котките?

Колко пъти раждат котките?

Раждане при котки

Колко пъти раждат котките - това е въпрос, който винаги вълнува стопаните на женски котки. След като достигнат до полова зрялост, което най-често се случва след като станат на 6 месеца, котките могат да раждат до края на живота си.

Най-плодовитият период при женските е на възраст между 2 и 9 години. Котките могат да се разгонват и раждат два пъти в годината. Първият период на разгонване при котките започва от средата на февруари и завършва към края на март, а вторият, през който не винаги котката се разгонва, е през месеците юни и юли.

Има признаци, които могат да ви подскажат, че котката ви е разгонена. Тя ще промени поведението си - ще стане неспокойна, ще се опитва непрекъснато и всячески да излиза навън, ще мяука, ще нервничи, ще търси контакт с мъжките.

Макар че котките се могат да се разгонят два пъти в годината, обикновено раждат по веднъж. Причината е, че след като родят те кърмят своите малки, което потиска хормоните, предизвикващи разгонване. Едва след като спре да кърми, котката ви отново може да се разгони.

Котки

Ако котката ви е имала контакт с котарак, докато е била разгонена, то най-вероятно е забременяла. Бременността при котките продължава 65-67 дни. Обикновено те раждат своите малки през някои от месеците май, юни, юли и много рядко август.

Обикновено котките раждат от 2 до 5 котенца. Ако котката ражда за първи път най-вероятно ще има 2 котета, но това не означава, че следващия път няма да роди повече. По-голямата част от котките раждат по 3 котенца, но има и по-плодовити, които могат да родят 4-5.

Раждането при котките обикновено протича без усложнения. В края на бременността те си избират тихо и спокойно място, където отиват щом усетят, че моментът е настъпил. Бъдещата майка подготвя мястото като го мачка, след което започва търсенето на най-подходящата поза за раждане.

Котенца

Обикновено котките не раждат малките си наведнъж. След като родят едно котенце те имат пауза, през която го почистват. След като е родила котенцата си изяжда плацентата си. Има две причини за това. Първата е, че плацентата е богата на хранителни вещества, от които котката ви има нужда. А втората е, че по този начин тя премахва възможността миризмата на кръв да привлече хищници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest