Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Колко често се храни куче?

Колко често се храни куче?

През различните периоди кучетата се хранят различно

Всеки собственик на куче иска най-доброто за своя четириног приятел затова и се старае да полага необходимите грижи за него. Правилното хранене на кучето едно от най-важните неща, необходими за поддържането на неговия здравословен живот.

Голяма част от собствениците на кучета под правилен начин на хранене разбират избора на подходяща кучешка храна. Но те въобще не се замислят, че тук се крие още нещо. За да храним правилно животното си, не е достатъчно просто да му даваме храната, от която се нуждае, а трябва да сме наясно и с честотата на хранене на кучето.

Но колко често се храни кучето? В различните периоди от живота си кучетата се нуждаят от различно количество храна. През първите месеци от живота си кученцата се хранят от кърмата на майка си, но след третата им седмица постепенно могат да бъдат захранвани и с друга храна. За по-нататъшното им здравословно развитие е необходимо захранването на кученцето да бъде с храни, богати на витамини, минерали и белтъчини. До втория месец кученцето трябва да хапва по 5-6 пъти на ден.

От втория до четвъртия месец кученцето трябва да се храни по 4-5 пъти на ден. След четвъртия месец до навършването на една година кучето се храни по 3-4 пъти на ден.

След навършването на годинка кучетата вече се смятат за възрастни затова и броят на храненията им се намалява на 2 - сутрин и вечер, но това не означава, че количеството на храната също се намалява, а напротив. Просто дневната дажба, необходима на кучето ви, се разпределя само между двете хранения.

В по-горещите дни, особено през лятото, голяма част от кучетата отказват да ядат, но това не бива да ви стряска. Обикновено причината са високите температури. В такива дни може да храните кучето си по веднъж на ден като не му давате цялата дневна дажба, защото то едва ли ще я изяде.

След навършването на 10 години кучетата трябва да се хранят по 2-3 пъти на ден. Разбира се, не е задължително всеки път да изяждат цялото количество храна, което сте им дали. След десетата си годишнина кучетата са много възрастни и е напълно възможно невинаги да имат добър апетит. Безапетитието при кучетата не бива да ви стряска. Но все пак, ако то се превърне в тенденция при вашето възрастно куче, обърнете се към ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest