Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Важни съвети при отглеждане на папагал

Важни съвети при отглеждане на папагал

ХрисиХриси
Новак
5612
Добре е да отглеждате папагали по двойки

Папагалите са очарователни домашни любимци, които определено могат да изпълнят живота ни с красота, разнообразие, шум и смях.

Безкрайно интелигентни животни, верни и любвеобилни приятели, те внасят онзи крайно необходим нюанс в иначе сивото ни ежедневие, който прави всеки ден различен, забавен и доста шантав.

Като част от семейството, те изискват грижи и внимание, а в замяна дават същото. Ако, пък, си вземете и любимец, който може да говори, ще сте най-големите щастливци.

Ето какво включват грижите за папагал. Запознайте се с отглеждането на папагал, за да се радвате по-дълго на своята птица и тя също да радва вас!

Преди да си вземете папагал за домашен любимец, знайте, че тишината в дома ви ще изчезне. Тези птици обичат вниманието, обичат да разхвърлят, да летят напред-назад, да създават един сладък хаос около себе си. Подгответе се за ранно ставане, пера и една чаровна суматоха, която ще стане част от вашето ежедневие.

Що се отнася до мястото на клетката, единственото условие е да не я поставяте в кухнята, понеже изпаренията от различните препарати за почистване и от ястията, които приготвяте, няма да се отразят добре на птицата.

Иначе, най-доброто място за поставяне на клетката е на място с нормална стайна температура. Така и вие, и папагалът ще се чувствате комфортно. Преценете къде бихте се чувствали най-добре, знаейки, че любимецът ви също е там.

Обърнете внимание на храната на папагала и разнообразявайте менюто му. Освен специалните семена за пернати приятели, които ще откриете в зоомагазина, папагалите обичат да си хапват зеленчуци, плодове, ядки, бобови и зърнени храни, така че може да му измисляте страхотно меню всеки ден. Никога обаче не давайте на любимеца си твърде солени или сладки продукти, шоколад, алкохол, кофеин и авокадо!

Ако имате достатъчно свободно време, опитайте да научите папагала си да говори. Трябва да проявите търпение, понеже този процес е продължителен. Тези птици запомнят и повтарят това, което чуват най-често, така че повтаряйки кратки фрази от по 2-3 думи. Упражнявай се около 15 минути всеки ден, не повече, за да не го изморите.

Следете здравето на папагала си. Най-важни за него са клюнът, перата и ноктите. Щом ноктите станат прекалено големи, го заведете при ветеринар, за да ги изреже, не го правете сами, защото има вероятност да нараните птицата. Относно перата и клюна, ако забележите някакви промени в тях, трябва да реагирате веднага, тъй като повечето болести при папагалите засягат именно тези части от тялото му.

Отглеждайте папагали инфромирано

Поддържайте висока хигиена на клетката му. Почиствайте я на всеки 2 дни, изхвърляйки всички останали парченца от храна. Може да дезинфектирате с препарат, който трябва да не вреди на птици, така че го купете от специализиран зоомагазин.

Щом почистите клетката, върнете играчките на папагала вътре, но сменяйки местата им. Тези птици обичат да разузнават, впускайки се в приключения, така че вашият любимец ще бъде щастлив, ако вижда разнообразие и изненада.

За да бъде здрав и щастлив, папагалът ви трябва редовно да посещава своя лекар. Намерете специалист, на когото може да се доверите и не пропускайте прегледите. Това е от основно значение за здравето на вашата птица.

Имайте предвид при отглеждането на папагал, че тази птица е чувствителен вид, който се чувства най-добре в компанията на други от вида си. Хубаво ще бъде да си вземете двойка папагали, наслаждавайки се на техния съвместен живот, от който нямат против да направят част и вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest