Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Ето къде бъркаш при храненето на котката си

Ето къде бъркаш при храненето на котката си

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k35
Хранене на котка

Сред най-често срещаните заблуди при стопаните на котки е, че животното им е постоянно гладно. Вярно е, че писаните имат страхотен апетит и могат да ядат във всеки един момент, но наистина ли вашият питомец се нуждае от толкова големи количества храна.

Изследвания показват, че много от собствениците на домашни животни бъркат, като прехранват своите пухкави приятели. Те не просто им дават котешка храна, но и ги черпят с всякакви остатъци от своята трапеза.

Вследствие на обилното хранене пък те напълняват, развиват сърдечни заболявания и други здравословни проблеми, скъсяващи живота им.

Ето защо трябва да сте стриктни в диетата на домашния си любимец и да внимавате по колко храна му давате. За да изчислите необходимото количество за мъничето си, трябва да имате предвид неговата възраст, активност, теглото му, това дали е кастриран. Взима се предвид също така дали храната е суха или мокра (от консерва).

Така например според специалистите една зряла и активна котка, тежаща 3.5 кг, се нуждае от около 4/5 ч.ч. суха храна на ден. Но това количество може да варира спрямо състава на храната и посочените вече условия.

Хранене на котка

По тези причини, когато купувате дадена храна за котки, трябва да прочетете на етикета по колко да предлагате от нея на любимеца си. Ако такава информация липсва, обърнете се към продавач в зоомагазин или ветеринарен специалист.

Както споменахме по-горе, друга често срещана грешка е котката да се храни с останките от трапезата на стопаните си. Да, някои човешки храни като неовкусено месо, извара, яйца, риба тон са подходящи за писаните, но останалите могат да разстроят чувствителния котешки стомах.

Подправките, които се съдържат в много от месните деликатеси, също са нежелателни за котешкото меню. Сладкишите пък са особено опасни. Ето защо е добре вашата котка да си има своя храна, разпределена в правилните порции, а не да дояжда вашата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest