Miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Костенурката като домашен любимец

Костенурката като домашен любимец

Костенурката като домашен любимец

Костенурките са предпочитан домашен любимец за любителите на екзотичното и различното и най-вече за тези, които са готови да оценяват красотата от разстояние, без много гушкания и милувки.

Влечугите са идеалните животни в семейство с деца в началото училище и нагоре, но не и за домакинство с много малки деца. Дребосъците често са непохватни и могат да ги изпуснат, да забравят да ги нахранят или да измият ръцете си след докосване.

Нека ви представим 9 факта, с които трябва да сте запознати, преди да предприемете екзотичното начинание да си вземете костенурка.

На 23 май пък в някои части на света отбелязват световния ден на костенурката, така че нека видим най-важното, с което трябва да се запознаете, преди да започнете да отглеждате костенурка.

Не всички костенурки могат да плуват

Отглеждане на костенурка

Съществуват сухоземни костенурки, които не обитават водните басейни. Кутиестите костенурки имат нужда от постоянен достъп до вода за оптимална хидратация, но тяхното местоживеене е на земя. Водните костенурки се различават от сухоземните по ципестите си стъпала, които при вторите се състоят от отделни пръсти. Друга особеност на сухоземните е всеядната им диета, докато водните са вегетарианци.

Костенурките живеят дълго

Мини костенурка

Поставени в среда с оптимални температура, влажност, УВ светлина и балансирана диета, костенурките живеят с десетилетия. Понякога се случва тези влечуги да надживеят стопаните си и няколко поколения да поемат грижата за тях – един вид семеен завет.

Костенурките са носители на салмонела

Червенобуза костенурка

Салмонелите са вид бактерии, нормално обитаващи храносмилателния тракт на повечето влечуги – в това число и костенурките. От време на време те се освобождават с изпражненията. Бактериите крият опасност за редица бозайници – кучета, котки, човек. Заболяването салмонелоза се експресира с тежки епизоди на диария и повръщане. Затова е от особена важност всеки, докосвал костенурката и нейното местообитание, да измива старателно ръцете си. Осигурете бутилка с дезинфектант близо до терариума на животинчето, за да напомняте на семейството си да почистват ръцете си, в това число и децата.

Полът на костенурката се определя лесно

Яйца на костенура

При повечето екзотични животни е почти невъзможно да различите момченцето от момиченцето – за щастие, това не важи за костенурките. По правило мъжките притежават по-дълги опашки, и клоаката им е разположена сравнително по-далеч от опашката. При женските клоаката е в близост до корубата. Особеното вдлъбване на коремната страна на черупката (пластрона) при мъжките им позволява да захванат добре женската при копулация. Понякога ирисът на господата може да бъде светлочервен, в сравнение с тъмнокафявия такъв при дамите.

Женските могат да снасят яйца и без мъжки

Световен ден на костенурките

Също както кокошките нямат нужда от оплождането на петел, за да снесат яйца, така и костенурките го правят. Разбира се, от тези яйца е неспособно да се излюпи малко костенурче. Много често този тип снасяне при дивите костенурки се случва в отговор на промени в средата – при повишаване на температурата и увеличаване продължителността на деня. На това се дължи и честото натъкване на костенурки по пътищата в топло време, тъй като те са на експедиция в търсене на оптималната песъчлива почва, в която да закопаят яйцата си. Домашните костенурки не проявяват такъв тип снасяне, тъй като средата им е с постоянни условия.

Водните костенурки също се нуждаят от суша

Макар да прекарват времето си плувайки, този вид костенурки все пак имат нужда от здрава земя, на която да стъпят и да се изсушат. Тази роля може да изиграе парче скала в терариума, върху което да се катерят и да си висят. Имайте предвид, че влечугите имат склонност да ядат скалата, затова използвайте такава, по-голяма от главата им. Това важи и за каменистата постеля – поглъщането на камъни води до запушвания в храносмилателния тракт.

И най-малката костенурка изисква обширно пространство

Хранене на костенурка

Развъждащите костенурки ще потвърдят, че правило номер едно за отглеждане на здрави животни е терариум, поне пет пъти по дължината на тялото им. Освен големият обем вода в терариума, трябва да закупите и мощен филтър, способстващ за очистване на средата от фекалии, тъй като животните се хранят и дефекират на едно и също място.

Не забравяйте зеленчуците

Екзотичното животно има специфична нужда от големи количества витамин А в диетата си, тъй като не могат да депонират този вид витамин. Най-оптимални източници на витамин А са зеленчуците – тъмните зеленолистни, червените, жълтите и оранжевите. Без витамин А в менюто си костенурките ще покажат симптоми на подути клепачи и редуцирано зрение поради това.

Костенурките разпознават стопаните си

Много собственици на костенурки съобщават, че при влизане в стаята костенурката мигновено доплува в тяхна посока, за да ги посрещне. Освен това могат да пристигат при вас, когато повикате името им!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest