Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Как да си отгледаш плъхче

Как да си отгледаш плъхче

Плъхче

Плъхчетата често влизат в стереотипната представа за огромното, мърляво чудовище, обитаващо мазета и канали и разпространяващо най-разнообразни болести. Малко знаят за качествата им, превръщащи ги в най-прекрасните домашни любимци.

Как да се грижим за плъхче?

Грижата за декоративното плъхче не е сложна, но изисква да сте запознати с някои техни особености и любопитни факти.

1. Чистота

Плъхчетата имат високи хигиенни изисквания – те изобщо не обичат да си цапат лапичките. В момента, в който нещо замърси козинката им, те започват да се чистят. В социални среди прекарват дълго време в почистване на козинката на събратята си и трупат наличната храна на купчини – общо взето, подредени същества. Къпане изискват само старите, затлъстелите, болните и артритни животни, които трудно могат да се самопочистят, както и некастрирани мъжки, маркиращи с урина територията си.

2. Интелигентни и емпатични

Тук много ще се усъмнят – умни плъхчета, нима е възможно? Оказва се, че гризачите лесно се подлагат на обучение и не случайно са най-използваните животни за психологически изследвания, имащи отражение върху човешкото поведение. Плъхчетата се научават без проблем на трикове, разрешават сложни пъзели и проблеми – мотивацията им ще подпомогнете с лакомства.

Тези животни могат дори да се научат да гонят топка и да я донасят, както и да я пускат в мрежа, подобно на баскетбол. Освен това те отговарят при повикване на името си и показват съчувствие към свои болни и разстроени събратя.

3. Дълготрайни връзки

Пелети за гризачи

Всеки собственик на декоративно плъхче ще потвърди, че гризачите са спътник доживот. Те реагират на гласа и фигурата на своя стопанин. По време на социални събития те щъкат от човек на човек и обожават да прекарват време на скута или рамената ви. Понякога дори ще забележите техните опити да ви „почистят“, както правят със своите себеподобни – знак на безрезервно доверие и привързаност.

4. За нещастие, не живеят дълго

Преди да предприемете пътешествието с плъхче за отглеждане в дома си, трябва да знаете, че тези животни не са от дълго живеещите – не само, че живеят 2-3 години, но още през първата си година някои заболяват от най-разнообразни болести. Можете да извлечете максимума от тези години, като правите чести контролни прегледи при ветеринар и почиствате клетката често. Най-добрата постеля за плъхчетата е на хартиена основа и се сменя изцяло веднъж седмично. Диетата, към която трябва да се насочите, се състои основно от пелети за гризачи, адекватни количества вода и малко човешки огризки (сготвено яйце, паста, месо, ядки, семена и др.). Не на последно място, осигурявайте достатъчно физическа дейност – дали като ги пуснете да тичат из стаята или им предложите колело.

5. Превантивни мерки

Също както котките и кучетата, плъховете страдат от специфични за вида си болести - тумори на млечната жлеза, респираторни проблеми, маточни инфекции. Инфекциите на матката могат да се избегнат чрез хирургичното ѝ премахване заедно с яйчниците до шестия месец. Ключов елемент от запазването на максимално здраве и дълголетие са контролните ветеринарни прегледи при специалист, добре запознат с тези животни.

Виж още грижи за плъхчетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest