Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»С какво да храним морското свинче?

С какво да храним морското свинче?

Морско свинче

Морските свинчета произхождат оригинално от областта на Андите, Южна Америка. Това е една от най-дългите планински вериги, даваща дом на скалисти хълмове, дъхави гори и широки зелени поляни.

Разбирайки с какво се хранят морските свинчета в дивото, може да се ориентираме добре към ежедневното им меню, когато ги отглеждаме като домашни любимци.

Те са растителноядни животни, чиято дажба дневно представлява в голямата си част тревна маса (прясна или изсушена). Организмът на морското свинче е свикнал да извлича от този тип диета максимума от калории, така че добавянето на всякакъв друг тип храна в големи количества има нежелани последици като затлъстяване и разрушаване на зъбите.

Ключът към здраво, жизнено, пухкаво морско свинче разчита на диета, богата на треви. Разбираемо е да нямате всекидневен достъп до прясна такава, но за щастие, съвсем старомодното сено ще свърши отлична работа.

Особено ако е било добре затворено и е успяло да съхрани естествените си аромати. Измислете мрежичка, която да държи сеното далеч от земята. Плюсът на сеното е, че дори животното да изяде голямо количество от него, няма особена опасност прекрасен домашен любимец да надебелее.

Тревите изискват доста дъвкане и спомагат за равномерното изтриване на зъбите, предотвратявайки прекомерното израстване. Свръхнарасналите зъби при морски свинчета, свикнали да се хранят с пелети, правят дъвченето на трева и сено болезнено и невъзможно. Опитайте се да изградите навик у животното, като отначало разрязвате с ножица сеното.

Що се отнася до свежите зеленчуци, зеленолистните (кейл, спанак) и броколите са отличен избор. Те са богати на така нужния за тези дребни бозайници витамин С.

Свежите плодове не са честа храна за морските свинчета в дивата природа и следователно трябва да се дават скромни количества от тях – нека парчето ябълка да бъде лакомство, а не основно ястие. Зелена светлина получават и плодовете: банан, манго, пъпеш, ягоди, круши.

Морско свинче
Снимка: boredpanda

Много собственици правят грешката да хранят пухчето си предимно с пелети за морски свинчета, представляващи несъобразена с организма им концентрирана и калорична храна. Естествено, това решение резултира в затлъстели животни и ненормално израснали зъби.

Когато търсите пелети на пазара, оглеждайте се за миксове, съдържащи идентични една с друга пелети, тъй като бозайничетата често селектират кои да изядат и не поемат всички нужни нутриенти. Селективното хранене е равносилно на шведска маса, в която избираме да изядем само сладкиши и пропускаме черния хляб, зеленчуците, плодовете.

Оптималното количество пелети за деня, препоръчвано от ветеринарите, е 1/8 чаша или такова количество, което животното може да поеме за 20 минути при постоянно хранене. С правилните навици и диета морското ви свинче ще се радва на отлично здраве дълги години.

Прочете още: Как да се сприятелим с морското свинче и Защо морското свинче трепери

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest