Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Подходящи ли сте за отглеждане на аквариумни рибки?

Подходящи ли сте за отглеждане на аквариумни рибки?

Отглеждане на рибки

Освен да краси дома с екзотичните си отблясъци, аквариумът представлява и резултат от усилена работа. Всеки нахъсан трябва да прецени дали гледането на рибки е хоби, което може да си позволи. Ключови моменти са изготвянето на план, инсталацията и бъдещата инвестиция от време за аквариума. Ето на на кои въпроси трябва да си отговорите, преди да се захването с отглеждането на рибки и поддръжката на техния дом.

1. Притежавате ли нужния бюджет за аквариум?

Аквариумът не представлява само стъкления съд, който помества водата за рибките – с него вървят декорации, филтри, отоплителни и осветителни системи, дезинфекционни разтвори. Да не забравяме и за самите водни обитатели – сумите могат да скочат до небесата.

2. Имате ли достатъчно пространство за аквариум у дома?

Повечето ентусиасти преценят грешно, че малкият аквариум би бил по-лесен за поддръжка от големия и следователно се провалят. Проблемът на малките обеми вода е, че дори лека промяна в показателите на водата се оказват фатални за рибките. Долната граница, която трябва да си поставите, е поне 75 литра.

Отглеждане на рибки

3. Имате ли търпението?

Когато подготвяте аквариума и остава да инциирате инвазия с рибки, трябва да съобразите период от поне 2 седмици, през който се развиват колонии от полезни микроорганизми. Нужно е през тези две седмици всички аксесоари към аквариума да работят.

4. Натоварен ли е графикът ви?

Освен бавният процес на инсталация на аквариума (няколко часа), успеваемостта на хобито зависи в голямата си част от добрата поддръжка. Вярно, храненето отнема само минути, но ежеседмично трябва да бъде проверявано качеството на водата и тя да бъде сменяна при нужда.

5. С какво ще храните рибките си?

Съвсем лесно би било да закупите огромен пакет с евтина храна за рибки от близкия зоомагазин, но за да поддържате добро здраве на водните обитатели трябва да вложите повече старание. И пари. За най-добър резултат добавете към основната храна на люспи свежа или замразена храна.

Отглеждане на рибки

6. Готови ли сте за далечното бъдеще?

Когато се грижите за животно, било то куче, котка или рибки, трябва да знаете, че те не са в живота ви ден или два, а могат да са ваша отговорност в продължение на години. Някои аквариумни обитатели могат да живеят до няколко години.

7. Кой ще се грижи за рибките, когато не сте у дома?

В случай че имате чести пътувания по работа или ваканции, трябва да осигурите член на домакинството или друг познат да с грижи за рибките, докато ви няма, в това число да може не само да ги храни, но и да извършва процеса на сменяне на вода и т.н. По протокол аквариумните рибки могат да издържат няколко дни без храна, но не бива да са оставяни без грижа за дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest