miau.bg»Статии»Кучета»Аутизмът при кучетата - мит или реалност?

Аутизмът при кучетата - мит или реалност?

Аутизъм при кучетата
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Без съмнение хората и кучетата срещат множество сходства помежду си. Важи ли това обаче и за менталните болести и среща ли се аутизъм при нашите четириноги приятели?

Кучетата са уязвими към редица болести, които утежняват ситуацията за техните стопани – диабет, артрит, глаукома, епилепсия и др.

Когато говорим за менталното здраве на животното, срещаме поредица от препятствия по пътя си към откриване на истината – най-малкото защото ветеринарната медицина е инвестирала малко в откриване и диагностициране на този вид заболявания.

Въпреки това някои проучвания се опитват да внесат гледна точка по темата – специалистите се съгласяват за съществуването на мъчително безпокойство, депресия, обсесивно компулсивно разстройство при канидите. Какви са мненията за аутизма? Вероятно някои индивиди показват знаци на аутизъм, но окончателна диагноза не съществува.

Аутизмът се описва като генерализирано разстройство на развитието в млада възраст, засягащо всеобразните нормални форми на комуникация с другите. В заболяването са включени често повторяеми, обсесивни поведенчески реакции.

При кучетата аутизма се експресира с повторяеми поведенчески реакции, внезапни епизоди на агресия и поява на фобии. Проучване върху група Бул Териери, при които се е срещало повторяемо поведение на преследване на собствената им опашка, открило изумителна връзка в биологичните маркери между тези животни и деца, страдащи от аутизъм.

Напоследък много се говори за влиянието на ваксините върху появата на аутизъм. Неподплатени от твърди научни факти, подкрепящите тази теория, собственици на кучета лишават животните си от жизненоважни за тях ваксини.

Аутизъм при кучетата

Пропускането на ваксина няма да спаси любимеца ви от аутизъм, но вероятно ще го постави в номер едно рискова група, отворена врата за редица патологични агенти.

Считайки, че кучетата и хората споделят 84-процентно сходство в ДНК-то си, не е плод на абсурдно въображение да смятаме, че бъдещите проучвания с обсесивно компулсивни каниди могат да помогнат в евентуалното откриване на лечение за човешкия аутизъм. За нас остава надеждата в науката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest