miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Защо кучето мърда в съня си?

Защо кучето мърда в съня си?

Защо кучето мърда в съня си?
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Сигурно сте забелязвали вашето мъниче да потрепва с крачета, докато сладко дреме. Очите му остават затворени, а тялото започва да се мърда и клати. Възможно е дори животинката да издаде слаби звуци като скимтене. Общо взето изглежда, сякаш се опитва да догони нещо в съня си – но какво всъщност се случва?

Отговорът е простичък – и кучетата са способни да сънуват като нас. При тях се наблюдават три фази на съня – фаза на бързо движение на очните ябълки (REM), фаза на слабо движение на очните ябълки (NREM) и късовълнова фаза (SWS).

Последната представлява момента, в който животното диша тежко, докато спи. Експертите се съгласяват над теорията, че кучетата сънуват по време на REM-фазата, през която се наблюдават и съответните треперения на тялото и крайниците, сякаш Шаро устремено преследва зайче.

Защо кучето мърда в съня си?

Ако е свито на кълбо, шансът животното да мърда в съня си е по-малък, защото мускулите са в леко напрежение заради сгънатата поза и не са така податливи. По незнайни за науката причини, групите, които най-често треперят по време на сън, са малките и възрастните кучета. Ако спите в едно легло, не се учудвайте, ако бъдете събудени от мърдащите лапички.

Бъдете сигурни, че причини са притеснение няма – явлението е нормално. Повикайте името на животинчето нежно, за да го събудите. Не използвайте потупване с ръка или побутване за събуждане, тъй като можете да получите негативна реакция поради високата реактивност, характерна за REM-фазата.

Най-добре е изобщо да не се намесвате и да оставите четириногото си да почива. Някои страдат от кошмари и се събуждат уплашени – тогава се намесете и успокойте домашния си любимец в прегръдките си и го уверете, че всичко е наред.

Защо кучето мърда в съня си?

Факторът, който е от особено значение за учестяването на треперенията по време на сън, е ниската температура, тъй като тялото се опитва всячески да се стопли. Осигурете завивка и оптимална температура за кучето си, ако имате съмнения, че това е причината за движението на тялото и крайниците. Освен това е важно да разграничите въпросните треперения с получаването на гърч.

Второто се характеризира със сковано тяло, силно тресене и евентуално замръзване. В допълнение се забелязват загуба на съзнание и пъхтене. Ако кучето преустанови движенията си след повикване на името му и изглежда разбудено, става въпрос за най-простичко сънуване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest