На път с котка

Както знаем, котките са изключително капризни животни. Само гледката на транспортната клетка или нагръдника за разходка може да причини дискомфорт и нервност. За тях е същинско мъчение да се качат на борда на моторно превозно средство. Ето защо ще ви дадем няколко съвета как да минимизирате притеснението на котето си, когато ви се налага да пътувате заедно.

Ранните приготовления и проучване на въпроса са ключът към успешно и безгрижно пътуване. Пригответе си чанта или клетка за транспортиране с достатъчно пространство за животинчето. Някои писани ще се нуждаят от успокояващи средства преди отпътуването, чиято администрация трябва да се извърши от ветеринар.

Транспортната клетка е от голямо значение и свикването с нея от ранна възраст улеснява бъдещото ѝ използване. Сложете я на място, където котето обикновено спи, и разгънете постеля на дъното ѝ. Добре е постелята да е просмукана с миризмата на животинчето.

Възможно е то да прояви интерес и да я проучи самостоятелно, но ако това не се случва с вашия любимец, примамете го да влезе вътре с играчка или храна. С времето изпробвайте да затваряте вратичката на клетката.

Когато дойде времето за същинската употреба на клетката, котката все пак може да прояви недоволство към нея. Не набутвайте животното грубо и насила вътре, когато го слагате в клетката, а пробвайте да му говорите и да го ласкаете.

По този начин ще му отнемете вниманието, докато бавно го промушвате в клетката. Поставете клетката до стена, за да не се преобръща, и след бързо затваряне на вратичката предложете лакомство. Необходимо е да обвиете с кърпа разярените котки, проявяващи агресия при тази манипулация, и след това да ги приберете вътре.

В случай, че предприемате пътуване със самолет, убедете се в политиката на въздушните линии, които ще ползвате. Някои позволяват животното да пътува с вас в пътническата кабина под седалката пред вас, други - само в багажното отделение. Разбира се, най-оптималната опция е животинчето да е с вас по време на пътуването.

Преди да сте прибрали котето в транспортната клетка или чанта, закачете му каишка, нагръдник и нашийник, за да избегнете ситуация, в която да избяга. Ако то е свикнало на разходка с каишка, ще се зарадва да се разходи в почивката. Предоставете информация за животното – копие на паспорт, прикачен към клетката, както и начин за свързване с вас, в случай че на летището се изгуби.

Котките са силно привързани към околната среда. Често превозванията с кола свършват с неприятни посещения до ветеринаря, което само прави асоциацията на животното с транспортната клетка силно отрицателна. Кучетата, от другата страна, нямат нищо против да споделят вълнуващото пътешествие с любимия си човек.

Младите писани, които са свикнали с транспортирането в клетка, не притежават такъв страх от пътуване, както възрастните. Ангажирайте разходки в транспортната клетка с приятна цел – обиколка на квартала, ходене до парка или посещение в дома на приятели. Нека не свързва клетката и автомобила единствено с отиване към ветеринарната клиника. Постепенно увеличавайте времето на пътуване.

Не променяйте рутината, с която животното е свикнало – в това число и храненето. Не си мислете, че котето ще оцени новата храна, която сте му вели специално за път. Заложете на обичайното меню, за да не прилагате допълнителен стрес към ситуацията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати