Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да предпазим домашния любимец от прегряване

Как да предпазим домашния любимец от прегряване

Прягряване на куче

Топлинният удар е сериозно състояния и причина за притеснение на всеки притежател на домашен любимец. Високите температури влияят различно на хората и животните.

Способността на човека да се поти му позволява да има естествен механизъм за охлаждане. Кучетата и котките, от друга страна, са ощетени в това отношение, тъй като в жегите нямат особени механизми за охлаждане, а гъстата козинка само добавя още проблеми.

Засиленото дишане с отворена уста донякъде се справя с отделянето на излишната топлина, но не достатъчно. Прегряването при домашните любимци е по-често срещано при животни с наднормено тегло, респираторни и сърдечни проблеми, както и при дългокосместите породи.

Прегряването на животинчето ще го накара да изглежда лениво и да не отговаря на повикванията ви. Цялостното му поведение може да се обясни като некоординирано. Езикът и венците ще са оцветени ярко до тъмночервено, евентуално и сухи.

Възможни са повръщане и диария при котките и кучетата. Освен това животното ще диша тежко, с често и неритмично пъхтене, акомпанирани с учестен пулс. В случай че забележите някой от изброените симптоми, прибегнете до спешна ветеринарна помощ, тъй като състоянието е животозастрашаващо.

Високата смъртност на топлинните удари при кучетата и котките се дължи на увреждане на бъбреците, усилени кръвоизливи и нарушения в мозъка, всички случващи се в рамките на броени минути. В резултат животното изпада в кома и умира.

По пътя към ветеринаря наложете прегрялата животинка с мокри кърпи и напръсквайте тялото с вода. Можете да предоставите ледени кубчета за гризане, ако е в адекватно състояние.

Прегряване на куче

Топлинният удар може да се предотврати. Когато навън е горещо, не забравяйте да предоставите изобилие от вода на домашния си любимец. Не го оставяйте в открити външни пространства за дълго време.

В случай че живее навън, осигурете му дебела сянка, където да се излежава в най-топлите часове. Разходките и други упражнения за кучета се осъществяват рано сутрин или късно вечер – в никакъв случай в средата на деня, когато градусите са в своя пик. Никога не оставяйте животинка сама в колата, без да сте свалили прозорците – най-фаталното може да я сполети за около 10-15 минути.

Факторите, които повишават уязвимостта на животните от топлинен удар, са: лишаване от вода, висока влажност на въздуха, наднормено тегло, усилена тренировка, сърдечно-съдови проблеми, липса на аклиматизация. Бъдете добър стопанин и вземете мерки, преди най-страшното да се е случило!

Вижте още:

- Грижи за кучетата през лятото;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest