Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Правилно почистване на котешката тоалетна

Правилно почистване на котешката тоалетна

Котешка тоалетна

Чистенето на котешката тоалетна е една от най-неблагоприятните дейности за всички собственици на пухкава топчица. Бъдете сигурни, че вашето коте е също толкова отвратено от тоалетната си, колкото и вие самите.

Важно е да я почиствате редовно не само заради предпазването от лоши миризми в къщата, а и за да предотвратите болестни състояния у животинчето си. Запретнете ръкави и следвайте стъпките по-долу, за да опазите себе си и домашния си любимец.

Фекалиите и урината от котешката тоалетна носят потенциална заплаха за почистващия ги – пригответе си инструменти. Нахлузете гумени ръкавици на ръцете си, сложете си маска. Котките са естествени гостоприемници на токсоплазмите - паразитни едноклетъчни, разпространяващи се с изпражненията на животното и причиняващи токсоплазмоза.

Ако сте бременна, задължително предайте задачата по хигиенизация на котешката тоалетна на друг член от домакинството, тъй като заболяването води до спонтанен аборт или дегенаративни нарушения на плода. Изгребвайте изпражненията с лопатка, както и сгъстените от урина буци поне веднъж дневно. Задължително почиствайте тоалетната веднъж седмично цялостно.

Изчистването представлява изхвърляне на старата тоалетна, изтъркване и измиване на съда и слагане на нова котешка тоалетна. Вероятно лопатката ще ви потрябва, за да остържете засъхналите по съда остатъци.

Ако ползвате марка тоалетна, която се разпрашава, добре е да носите маската, когато изсипвате непотребното съдържание в коша, заедно с всички остатъци, останали по пода наоколо. Затворете торбата плътно и се старайте да не я хвърляте в кухненския кош, а някъде навън.

Котка

Време е да се захванете с измиването на съда. Не се учудвайте, ако писаната ви е заинтригувана какво се случва с личния ѝ клозет в този момент. Най-вероятно иска да се увери, че употребявате подходящ детергент (измиващо средство).

Използвайте топла вода, гумени ръкавици, гъба и препарат за чинии в процеса на почистване на котешката тоалетна. Не извършвайте миенето в кухненската мивка. След като добре изтъркате всички стени, отмийте старателно детергента.

Ако времето е топло, оставете съдчето да изсъхне навън, а в случай че сте нетърпеливи, подсушете с кърпа. Изсипете 5-6 сантиметра покритие от нова тоалетнa и върнете вече запълненият със свежа тоалетна съд на познатото място.

Готово, вече сте приключили с почистването на котешката тоалетна! Последна дума за вашата работа, разбира се, ще има вашето коте.

Виж още: Къде да сложим котешката тоалетна и Избор на котешка тоалетна

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest