Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Какви грижи изисква старата котка

Какви грижи изисква старата котка

Нина НордНина Норд
Джедай
22533
Какви грижи изисква старата котка

Процесът на стареене при котките започва след шестата им година и макар да няма външни признаци, остаряването вече е започнало. Котката не показва, че остарява - тя няма бръчки, нито на муцуната й се появява бяла козина, както често става при кучетата. Единственият признак на остаряване са пожълтяващите й зъби.

Грижите за остаряващата и старата котка са специфични, в тази възраст котките имат необходимост от специално внимание. Старите котки не са много активни, макар че има изключения и доста възрастни котки играят като малки котенца с любимите си играчки. Но като цяло старите котки предпочитат да спят много и да играят съвсем малко.

Стопанинът на стара котка трябва да проявява много търпение и да обръща много повече внимание на любимката си в последните години от живота й. Всяка промяна в живота на старата котка травмира психиката й и се отразява зле на поведението на животното. Освен това реакциите на старите котки са много по-бавни, затова не трябва да разхождате на места с много хора любимката ви, дори преди това да е обичала да върви с нагръдник и на каишка.

Ако живеете в къща с двор и позволявате на котката си да излиза навън и да се връща, колкото повече остарява, толкова по-рядко трябва да правите това. Възможно е котката да пострада от собственото си невнимание, свързано с отслабналото й зрение и двигателни реакции, а е възможно и да бъде нападната от млада котка или дребен хищник.

Обикновено старата котка си има любимо местенце, където обича да спи, и стопанинът не трябва да сменя нищо в него. Трябва да пазите старата котка от течения, тъй като при застаряващите животни процесът на терморегулиране работи много по-лошо, отколкото при младите, и те често настиват. Запомнете любимото място на котката ви и ако тя не може да стигне до него, защото няма сили, занесете я там, за да се чувства добре.

Въпреки че застаряващите котки не играят активно, стопаните трябва да им обръщат внимание и да ги раздвижват, тъй като наднорменото тегло крие големи опасности за животното. Наднормените килограми могат да станат причина за деформиране на вътрешните органи и нарушаване на работата им.

Какви грижи изисква старата котка

Остаряващите котки често може да имат нужда от прегледи при ветеринар - добре е от време на време да се осведомявате за състоянието на любимката ви. Имайте предвид, че храносмилането на старата котка е затруднено, затова трябва да предоставите на любимката си меню, което е богато на витамини, разнообразно и състоящо се от мека храна, която лесно се усвоява.

Не включвайте в менюто на старата котка черен дроб, говеждо месо, прясно мляко, овнешко и гъше месо, мазна риба. Храната се дава на малки порции, които са разпределени на 4 приема през деня, за да не се тормози организмът на котката да преработва големи количества храна.

Увеличете броя на котешките тоалетни, тъй като старата котка може да има проблеми със задържането. Ако домът ви е голям, ограничете местообитанието на котката до една или две стаи, за да не се изморява, докато се върне на любимото си място. Трябва да сте наясно, че старата котка е много ревнива и няма да допусне малки котки в дома или ново куче. Старата котка ще плаши новото животно, независимо от размера му, за да се опита да запази любовта на стопанина само за себе си.

Старата котка иска козината й да е блестяща и гладка, но няма сили да се грижи за това. Затова тя ще бъде благодарна и щастлива, ако стопанинът й от време на време я разресва и я къпе. Чистата стара котка е с много по-добро настроение от котка със занемарена козина, тя страда искрено от това, че не може да се справи с проблема.

Старите котки, колкото и да е странно, се страхуват от тъмнината, тъй като зрението им е отслабнало. Затова е добре да спят заедно със стопанина си в леглото му и да са спокойни, като усещат присъствието му през цялото време. Ако старата котка иска да седи в скута на стопанина си, а той я гони, тя може да развие депресия и дори да откаже да се храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest