Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Правилната клетка за вашето папагалче

Правилната клетка за вашето папагалче

Правилната клетка за вашето папагалче
Снимка: MariaGodfrida/pixabay.com

Осигуряването на достатъчно пространство за живот на вашия любимец е от първостепенно значение. Съществуват най-различни видове клетки за папагал и избора на най-добрата от тях може да е труден и объркващ. Ще ви улесним с няколко прости стъпки.

Място на поставяне

Първият етап от процеса е решението къде да сложите клетката, за да сте уверени какъв размер клетка да търсите. Районът за клетката на папагала трябва да е далеч от прозорци и течение и да бъде в помещение, където често има раздвижване, тъй като птиците са социални животни.

Правилният размер

Докато канарчетата и сипките биха се чувствали комфортно в малки пространства, по-големите видове със сигурност ще се нуждаят от повече територия. По принцип винаги е добре да изберете най-голямата възможна клетка за папагалче, за да дадете максимум свобода за движение на животинчето. Твърде малката клетка причинява дискомфорт у папагала и резултира в нежелано поведение като крещене, хапане, психологични нарушения и самоскубене на крилата. Размерът на клетката на папагала трябва да предполага, че птичето може да се разхожда и размахва крилата си. Не забравяйте, че в клетката след закупуване ще присъстват и отнемащи пространство предмети (хранилка, играчки, поилка).

Разстояние между решетките

Когато избирате клетка за папагала, разстоянието между решетките е есенциален елемент от преценката. Твърде разредените решетки крият опасност от изпадане на крачетата на малките видове папагали, като неразделките и др. и заклещването им. Не бива разстоянието между решетките да е повече от 1-1.2 сантиметра. За малките катерачи може да закупите клетка с хоризонтални решетки, за да стимулирате двигателната им активност.

Папагалче
Снимка: Cet-Toutunart/pixabay.com

Форма и стил

Според много ветеринари кръглите клетки влияят пагубно върху психическото здраве на папагала, затова със сигурност заложете на ъглова клетка. Някои модели висят свободно, други се поставят статични върху повърхност, като избора зависи от спецификата на отглеждане за съответния вид.

Качество и изработка

Преценете внимателно качеството на клетката, преди да я закупите – има ли висящи елементи или остри, издадени метални части? За предпочитане е материалът да е неръждаема стомана, което е лесна за почистване, не е токсична и няма да се нащърби. В крайна сметка идеята на клетката е да предпазва животното, а не да го наранява.

Подходящата клетка ще издържи години употреба и ще зарадва както птичето, така и собственика. Както вие се радвате на симпатична декорация на дома си, така и птицата ще се зарадва на малко украса, тъй като ще прекара голяма част от живота си в това пространство.

Напълнете клетката с най-разноцветни играчки за папагали и аксесоари, за да осигурите забавлението на пернатото си другарче. С малко планиране ще успеете да намерите най-оптималната клетка, отговаряща за специфичните изисквания на вида.

Ако търсите кафез за вашия любимец, разгледайте тези обяви и цени за клетки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest