miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Трябва ли котката да спи в леглото ни

Трябва ли котката да спи в леглото ни

Нина НордНина Норд
Джедай
226141
Трябва ли котката да спи в леглото ни
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Много хора допускат котките си в леглото и им е приятно, когато мъркащите им любимци спят заедно с тях. Смята се, че котките лекуват от стрес и тревожни състояния и лягат върху човек, когато се опитват да го излекуват или успокоят. Но трябва ли котката да спи в леглото или има причини да не я допускаме да спи с нас?

Котките са в състояние да спят до 15 часа на денонощие, но цикълът на съня им се различава от нашия. Ако котката ви спи през целия ден, бъдете готови да будувате в 2 часа след полунощ, защото любимката ви иска да обиколи всички кътчета на жилището ви и да си остри ноктите в мебелите.

Възможно е котката да ви одраска леко, за да се опита да ви събуди и да ангажира вниманието ви. Хората, които спят с котките си, често се оплакват, че любимците им прекъсват по няколко пъти на нощ съня им. Съветът на специалистите е да купите катерушки, за да може през нощта котката да е ангажирана с някаква дейност и да не ви буди.

Според специалистите около 30 процента от хората имат в някаква степен алергия към котки. Ако въпреки алергията си решите да се грижите за котка, не я допускайте в леглото си и през нощта затваряйте вратата на спалнята си, за да ограничите влизането на животното в помещението.

Трябва ли котката да спи в леглото ни

Ако сте допускали котката в леглото си, а след това решите, че вече няма да й позволявате да го прави, имайте предвид, че тези животни трудно променят навиците си. Ако се чувства пренебрегната, котката може агресивно да реагира на това, че я лишавате от любимото й място за сън.

За да сте здрави и вие, и любимката ви, редовно я обезпаразитявайте както срещу външни, така и срещу вътрешни паразити. Когато котката ви прекарва по около 8 часа в леглото с вас през нощта, ако не е обезпаразитена, може да пострадате сериозно. Котешкото одраскване, което може да получите, докато котката се опитва да се премести в леглото ви, или ако без да искате, я притиснете с тялото си и тя реагира, може да се отрази зле на здравето ви.

Котешкото одраскване може да предизвика бактериална инфекция, която е много опасна за хора с намален имунитет, особено през студените месеци. Ако след одраскване се оплаквате от висока температура, подути лимфни възли, болки в мускулите и умора, веднага посетете лекарски кабинет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest